Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 19:25 - Добиваната от слънцето енергия може да създаде екологични проблеми
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 926 Коментари: 0 Гласове:
0



Добиваната от слънцето енергия може да създаде екологични проблеми image

Строителството на енергийни обекти, които използват възобновяеми източници на енергия, може да предизвика сериозни екологични проблеми. Например на терени, които са идеално място за изграждане на слънчеви електроцентрали, може да започне бърз процес на изтощаване на водните ресурси.

Подобни конфликти между "слънчевите проекти" и запазването на водните ресурси все по-често възникват в Калифорния, САЩ. Слънчевата електростанция се нуждае от голямо количество вода за охлаждане, а в същото време в сухи райони, където такива електростанции се строят водните ресурси не са големи. Мощните слънчеви станции могат да използват повече от 500 млн. галона (около 2 млрд. литра) вода в годината и в пустеещите земи в Калифорния в момента има изградени 35 такива големи обекти.

Освен това технологията на "сухото охлаждане", която използва 90% повече вода, отколкото "мокрото охлаждане", струва много по-скъпо, което намалява ефективността на работата на слънчевата електростанция, подчертава интернет порталът.

Тази ситуация води до постоянна битка на "слънчевите" компании с държавните регулатори не само за цените на произвежданата от тях електроенергия, но и за вода, от която те се нуждаят инсталациите ми. Някои успяват, но други губят.

Затова трябва веднага да се започне друга битка с опазването на земята. Идеалният вариант е да бъде разработена нова технология за охлаждане, която да не изисква голямо количество вода или да се намали ефективността на слънчевите енергийни обекти.

Тази констатация на експертите от интернет портала EcоGeek отново повдига за дискусия проблема с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и тяхната полза.

Ще припомним, че по предписания на Еврокомисията до 2010 година делът на потреблението на енергия, добивана от ВЕИ трябва да достигне дял от 20% от общото потребление на електроенергия. Изискването до 2010 г. е този дял да достигне 12%. В договора за присъединяване на България към ЕС е записано този дял да бъде 11%.

Фотоволтаичните и соларните системи са част от ВЕИ, но засега цената (определена от регулатора ДКЕВР) на добиваната от тези системи енергия е най-висока.

Нека припомним, че преди десетина дни беше създадена Българската фотоволтаична асоциация (БФА), която обединява 17 компании, произвеждащи и инсталиращи такива инсталации. Според представители на браншовата организация фотоволтаичните системи имат значителни предимства и, при очакваното намаление на цените им в бъдеще, те ще бъдат сериозен конкурент на вятърните паркове, централите на биомаса и другите ВЕИ.

От БФА цитираха анализ на консултантската фирма McKinsey с клон в България, в който се казва, че рамките на следващите 3 до 7 години цените на несубсидираното електричество от слънце ще паднат за крайния потребител, като на места дори ще стигнат до равнището на цените на енергията от въглища, природен газ и петролни продукти. Според консултантите до 2020 г. инсталираните соларни мощности в света ще нараснат от 20 до 40 пъти и това ще доведе до значително поевтиняване на енергията от тях.

От БФА са категорични, че България е много подходяща за целогодишно производство на енергия от слънцето. Досега обаче техни представители не повдигат въпроса с водата, която не само за света, но и за България става все по-ценна.




Тагове:   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5604147
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930