Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 11:23 - Учен постави под съмнение ключово положение на теорията на относителността
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 699 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Учен постави под съмнение ключово положение на теорията на относителността image
Световната наука се оказа на прага на тиха революция, когато откритието на Рейчъл Бин от Корнелския университет постави под съмнение ключово положение на Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, отнасяща се до пространствено-времевия модел на света, съобщи БТА, позовавайки се на сп. "Ню сайънтист".

Известно е, че пътувайки през Вселената, светлината на отдалечени звезди и галактики изпитва влиянието на гравитационните полета на масивни космически обекти, като други звезди или галактически купове. Под влияние на гравитацията траекторията на движение на светлината се изкривява. Така изображението на тези звезди достига до Земята изкривено като през лупа.

Изследването на Рейчъл Бин се основава на действието на такива гравитационни лещи. Съгласно теорията на Айнщайн действието на гравитацията се обяснява с изкривяване на пространството и времето под влиянието на масата на космическите обекти. Учените могат да получат представа за този процес, наблюдавайки траекторията на движението на светлината.

При това, съгласно Общата теория на относителността, коефициентът на изкривяване на времето трябва да е равен на коефициента на изкривяване на пространството. Използвайки данни от наблюдения на повече от 2 милиона галактики с най-новите телескопи, включително и "Хъбъл", Рейчъл Бин забеляза явление, което противоречи на това правило. Тя изясни, че в периода преди 8 и 11 милиарда години коефициентът на изкривяване на времето е бил три пъти по-голям от коефициента на изкривяване на пространството.

Теорията на относителността на Айнщайн има редица потвърждения в рамките на една галактика. Тя обаче още не е преминала през проверката на гигантски пространства от Вселената.

Работата на Бин е първата, която обобщава данните за движението на милиони галактики, отбелязва "Ню сайънтист". Експертите, чието мнение цитира списанието, засега не казват с какво се обяснява наблюдаваната аномалия и може ли тези данни да бъдат съгласувани с теорията на Айнщайн на основата на нови хипотези. Според някои от тях нарушението на закономерността може да се обясни с откритата през 1998 г. тъмна енергия. Тя противодейства на силата на притеглянето и кара Вселената да се разширява.

Алберт Айнщайн е прогнозирал наличието на сила, която не позволява на Вселената да се свива. В научните среди е прието да се смята, че тъмната енергия е започнала да доминира преди около 5-6 милиарда години. Данни, получени неотдавна с телескопа "Хъбъл", показаха, че тя вероятно е започнала да въздейства на Вселената по-рано.




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5604157
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930