Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2009 17:33 - Ако има обща система за ПРО, България трябва да участва
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 608 Коментари: 0 Гласове:
0



Ако има обща система за ПРО, България трябва да участва
image

Ако има обща система за противоракетна защита на територията на НАТО, за каквато се говори от 2003 година, със сигурност България трябва да намери мястото си в нея. Това заяви в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" министърът на отбраната Николай Младенов.

„Идеите, които се обсъждат, са все още на твърде ранен етап, за да може да ги конкретизираме по какъвто и да е било начин”, допълни той. Той обясни, че в момента се обсъжда по какъв начин САЩ, Велокобритания, Италия, Франция да влязат със свои елементи в изграждането на системата, която ще бъде много по-различна от предишната, когато САЩ защитаваше териториите си от Иран, тъй като от разузнавателни анализи става ясно, че заплахата от Иран е към територии близки до него.

„Най- важното нещо за нас и за всички в европейската част на НАТО е да не се прави разделяне на сигурността, да не се прави една част от съюзниците да имат по-голяма сигурност от други. Ако има някаква система и нови планове, те трябва да покриват всички", категоричен бе военния министър.

Той обясни, че е готов да бъде изслушан в Народното събрание.

„Реалния дебат сега в НАТО не е затова, а е за стратегическата концепция на алианса. По какъв начин НАТО ще продължи да защитава сигурността, какви са заплахите, как реагираме, как осъществяваме колективната си отбрана и способността да се защитим от такива ракети със среден радиус на обсег е една от темите, но нека не се избързва.", добави Николай Младенов.

Министърът на отбраната обясни, че посещението на Андерс фог Расмусен в Москва е много важно, защото задълбочаването на операцията в Афганистан има все по-голяма нужда от ангажиране на допълнителни сили. Той допълни, че Русия е фактор, който трябва да бъде въвлечен в тази консултация.

„Голямата заплаха идва от онези части на света, в които има неконтролируемо разпространение на такъв тип оръжия (ракети със среден обсег на действие). Големият риск в това отношение по-скоро е на югоизток от България. Съществува такъв риск и за самата Русия", допълни още Младенов.

Министърът на отбраната коментира и въпроса за затворниците от Гуантанамо. „От гледа точка на глобалния въпрос за сигурността за България мисля, че имаме възможност да осигурим сигурността на такива граждани. Да им помогнем да се възстановят да се впишат в ежедневието, това не би представлявало заплаха за националната сигурност", заяви той.



Тагове:   обща,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5605399
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930