Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 10:03 - Дянков: В най-тежката част на икономическата криза сме
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 659 Коментари: 0 Гласове:
0



Дянков: В най-тежката част на
икономическата криза сме

image"Ние сме в най-тежката част на икономическата криза и знаете какво наследство ни беше оставено", коментира финансовия министър Дянков, цитиран от информационната агенция БГНЕС. "Вече има някои добри резултати от нашата работа с приемането на бюджет 2010 г. и вдигането на рейтинга на държавата", напомни Дянков.

Пари няма в бюджета, просто няма и трябва да видим какво ще покаже анализът. Мерките дават добри резултати и вече излязохме на плюс макар и малък. По оценка на ЕК ние в края на годината ще бъдем в добро състояние. Хората ще разберат защо са необходими тези рестриктивни мерки заради тежкото наследство. Аз очаквах дефицит 2.5 милиарда, а от всички министерства излязоха допълнителни дефицити от около 1 милиарда. Успяхме да го стопим до под 500 млн. лева и очаквам следващата седмица парламентът да го гласува.

За 2010 година ще завършим с най-добър резултат от целия Европейски съюз - ще бъдем номер 1 в Европа по стабилна фискална политика, категоричен е финансовият министър. Според него това не само ще повдигне самочувствието на българите, но ще помогне на страната за влизане в Еврозоната. „Когато реших да се върна в България Бойко Борисов ми каза, че имам задача да направя най-добрата антикризисна програма в целия Европейски съюз", каза Дянков.

Той обясни, че антикризисната програма има две части - стабилна фискална политика и излизане от кризата. По думите му, първата част вече е овладяна с „обуздаването" големия дефицит и излизането на баланс. Дори за 2009 година прогнозата е за по-малък спад, допълни той.

Прогнозираният спад досега е 6,3% от БВП, а вече е за 4,9%. Българската икономика тази година ще бъде с над 1 млрд. лева по-голям, отколкото се очакваше преди няколко месеца, което по думите на Дянков това е най-големият успех на правителството. Моята главна задача и задачата на правителството е да излезем на плюс за 2010 година. Нещо, което вече го виждаме, категоричен е финансовият министър. Той допълни още, че голяма част от дефицита е за повече пари в НОИ и в НЗОК. По думите му, ще има повече пари за здраве - нещо, което през последните десетина години не е било тема.

На въпрос кой е виновникът за финансовата криза, Динков заяви, че съществуват хипотези спусъкът на кризата да е алчността на банкерите. Кризата дойде от правителството на Бил Клинтън, което позволи да се натрупат големи дългове без да има решение за тях.

Недобрата работа на правителствата е причината за финансовата криза, коментира още той. На въпрос дали се познава с Васил Божков финансовият министър бе категоричен, че не познава бизнесмена. Той коментира, че премиерът Бойко Борисов му е дал съвет да не се среща с бизнесмени, тъй като могат да го лобират. „Премиерът ме посъветва да се срещам с търговски камари, но не и с тях по отделно". Това, че бизнесмените се оплакват показва, че ние не работим за богаташите в страната, а за средния българин, допълни Дянков.

Ноември - декември до март - април са най-тежките месеци от кризата, но в последните 2-3 седмици получихме доста успешни сигнали за излизане от кризата като повишения рейтинг от Standard & Poor"s. Правителството работи добре, парламентът работи добре и успяваме да направим неща, които други страни не могат. България като икономика работи по-добре от всичките ни съседки, категоричен е министърът на финансите. В рамките на този мандат и фискалната политика и икономическа политика на България ще е по-добра, отколкото в Турция, е прогнозата на Дянков.



Тагове:   криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5604404
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930