Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2009 16:03 - Васил Найденов- най-лош данъкоплатец?
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Васил Найденов- най-лош данъкоплатец?


 

image



Бирници разровиха хонорарите на най-известните ни певци. Васил Найденов не е плащал никакви данъци през годините. Азис пък е обявил над 1 млн. лв. доходи само за 2008 г. и чинно си е платил налозите върху тях.

Това показват първите резултати от масирана проверка на Националната агенция за приходи на едни от най-известните естрадни, поп-, рок- и фолк изпълнители.Вече се проверяват доходите за последните 5 години на първите 16 от най-популярните имена сред певците ни. Проверките стартирали заради десетки сигнали, че изпълнителите укриват голяма част от хонорарите си.

През последните пет години Васко Кеца въобще не е подавал данъчна декларация за годишните си доходи. Но съвестно е плащал вноските си за здравно осигуряване.

Азис пък е на другия полюс. Той се оказва добрият пример сред родните фолк изпълнители, като само за миналата година е обявил над 1 млн. лв. доходи. Върху тях съвестно е платил данъците си. Доста по-малко пари е обявила примата на българската естрада Лили Иванова. Официалните й доходи за миналата година са малко над 300 хил. лв.

Преслава пък е обявила само 86 хил. лв. доходи за 2008 г., при положение че хонорарът й само за едно участие е минимум 6500 лв. Ако обявените от нея доходи в данъчната декларация са истина, излиза, че трябва да има само 13 участия на година.

"Нямам никакви притеснения, ако ме проверяват. Откакто пея, си плащам данъци и попълвам данъчна декларация", призна фолк примата Глория. Преди четири години тя е имала ревизия, при която се оказва, че е напълно изрядна.

И Ивана е била проверявана през 2005 и 2006 г. И при нея нещата се оказват о"кей. "Ние сме нормални граждани и няма нищо страшно да ни проверяват, редовно плащам данъци. Дори много повече от другите хора", категорична бе пред "Стандарт" Ивана.

В момента тече проверка за броя и стойността на къщите на певците и техните семейства. НАП вече е получила и информация за лъскавите коли на певците. Предстои бирниците да сравнят официално декларираните от звездите доходи със стойността на имуществото, което притежават. Ако бъде открито разминаване, от НАП ще възложат проверки.

Данъчните проверяват дори и банковите авоари и луксозните вещи на звездите. Ревизорите ще съберат информация и от собствениците на луксозните заведения, в които най-често пеят звездите. Те ще ровят и из счетоводните документи на заведенията, а собствениците им ще дават писмени заявления за размера на сумите, които броят за вечер на певците, както и за броя на участията им.

При невъзможност певецът да докаже скъпите си покупки с официално декларираните доходи ще се възлага ревизия, която приключва с ревизионен акт, а укритите доходи се облагат с данъци.

Доказването на всички реални доходи, особено за 5 години назад във времето, ще бъде доста трудно, коментират експерти. Акцията цели оттук нататък певците съвестно да декларират доходите и да плащат данъчните си, коментираха от НАП.

Очаква се проверките на естрадните и фолк изпълнители да приключат до месец. Ако ревизорите открият достатъчно доказателства за укрити данъци, певците ще бъдат давани на прокурор. Наказанието за укриване на налози в особено големи размери може да стигне до 8 години затвор.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5605171
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930