Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2009 16:04 - Най-ужасяващите ястия в света
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 11631 Коментари: 14 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-ужасяващите ястия в света
  image
Ако се мръщите при мисълта да похапвате охлюви, жива риба или месо алангле (полусурово), то със сигурност хранителните навици, изброени по-долу, няма да ви харесат. Имайте предвид обаче, че в повечето случаи всички тези екзотични ястия са предназначени, за да изумяват туристите, рядко са предпочитано ястие от местните хора.
  Камбоджа: тарантула
  Ако се окажете в градчето Скуон, недалеч от столица Пном Пен, не падайте в несвяст, ако ви заобиколят от всички страни продавачи с табли и подноси, пълни с още живи, мърдащи или вече изпържени тарантули. Наистина, по-голямата част от появяващите се в Камбоджа чужденци не дръзват да опитат тази храна. Местните кулинари недоумяват защо човек да не си хрусне такъв вкусен паяк, с размер колкото дланта. Не бива да се смята, че съвременните камбоджанци ядат паяци от глад. Даже и най-бедните селяни не го правят. Те имат достатъчно храна. На тях им харесва да ядат паяци. Тарантулите са считани от камбоджанците за такъв деликатес, какъвто е черният хайвер на Запад. Вярно е обаче, че те трябва правилно да се сготвят. Как го правят? Първо трябва да ги хванат. Издърпват ги от дупките и отстраняват отровните им зъби. По-нататък членестоногото бавно се пържи на открит огън, задължително на дърва, като се добавя голямо количество сол и чесън. Когато хитиновата обвивка, която в нормално състояние има черен цвят, придобие червено-кафяв оттенък, паякът с хрупкава коричка е готов за ядене. Желателно е да се консумира още горещ. Казват, че на вкус наподобява кокошка.
  Виетнам: прилепи
  На виетнамските улици може да се намерят най-екзотичните блюда. Биещо сърце от кобра, супа от броненосец или пилешки сърца, мариновани в свинска кръв. Подобна „храна за боговете” съвсем не е изобретение на някакви диви жители на джунглата. Всичките тези храни могат да бъдат намерени в най-скъпите ресторанти. Апотеоз на екзотичната и невероятно скъпа трапеза е блюдото от прилепи. Във всеки реномиран ресторант заловените зверчета се държат в клетка, а на клиента предоставят правото да избере това, което му харесва. След това пред тях се случва следното: разтягат прилепа за крилата и с мълниеносен удар прерязват главата му. Кръвта от раната се събира в чаша. Виетнамците вярват, че тази кръв възбужда и укрепва мъжката сила. Познавачите утвърждават, че месото на прилепите по вкус е сродно на говеждо със сос къри.
  Индонезия: желирано кучешко
  В тези ъгълчета на Азия, които не могат да се похвалят с особено богатство, много обичат най-добрия приятел на човека. Но не заради умния поглед и махащата опашка, а заради вкусовите качества. Пазете вашият приятел, ако се отправяте заедно с него на пътешествие – той може да бъде похитен и изпържен за вечеря. Собствениците на черни кучета трябва да проявяват особена бдителност, защото островитяните са убедени, че тяхното месо по нищо не отстъпва на прясното телешко.
  Хонконг: Мозък от маймуна
  Това блюдо се счита за изтънчен десерт. Преди да се окаже на вашата маса, то преминава сложна процедура за приготвяне. Мозъкът се подава на масата направо в главата на маймуната. За щастие съвременните готвачи, под натиска на обществеността и организациите за защита на животните, са измислили рецепти за този „десерт“, при които не се налага да се прибягва до одиране и убиване на животното пред вечерящите. В миналото обаче това е било напълно нормално.
  Парагвай: плъхове   Пържени, задушени, пълнени – парагвайците са готови да ядат своите гризачи във всякакъв вид. И ако по-рано са ги консумирали само в малките бедни селца, то сега тази мода се е разпространила по цялата страна. Парагвайците считат, че месото на плъховете е твърде богато на белтъчини, при това то е почти диетично. Като истински деликатес се приемат новородените плъхчета, които се готвят и поглъщат цели.
  Япония
  В света вече е известно пристрастието на японците към отровната риба фугу. Ежегодно умират около стотина човека при нейната употреба. Японските власти още през 1958 година изискват от готвачите, които пожелаят да готвят риба фугу за своите клиенти, да се явяват на строги изпити. Ако клиентът все пак умре според закона на честта готвачът е длъжен да си направи сепуко.   Италия
  Но не само Азия ни шокира със своите гастрономически пристрастия. В Италия може също да срещнете такива храни, от които да ви се изправи косата. В някои селца в Сардиния местните хора обичат да поседят след вечеря на чашка добро домашно вино. За мезе се предлага хляб и нещо кафяво, което се измъква от тъмен шкаф точно пред трапезата. Това е кашкавал, и той...шава. Питата кашкавал е нашарена с дупки от хиляди извиващи се личинки (ларви). Италианците считат, че тази храна е особено възбуждаща. Разбира се това блюдо е изобретено съвършено случайно. И едва ли е необходимо да се обяснява как се постигат подобни резултати в домашни условия. Но по някакъв начин кашкавалът с ларви е признат за деликатес и до сега се готви от италианските готвачи.



Гласувай:
1



1. mavericos - ...
04.11.2009 23:23
Аз бих изял един мозък от маймуна...
цитирай
2. анонимен - кристина
05.11.2009 10:12
Добро утро на форума..
аз бих хапнала една чисто българска манджа, фасул с наденица, за обяд и една мусака с кисело мляко за вечеря.. нищо че нашият готвач твърди че мусаката била гръцко ястие.. аха.. колкото и гръцкото им кафе, което си е чисто.. турско!!!
Ем така е, гърците обичат да си приписват всичко на тях и тяхната култура..
цитирай
3. анонимен - дълго тире
05.11.2009 14:17
само плъхове като че ли не смея да опитам!
цитирай
4. анонимен - Hotdog
05.11.2009 15:12
А аз мислех,че само жената готви такива работи......
цитирай
5. анонимен - Яденето на мозък е опасно
05.11.2009 15:49
По принцип болести като Кройцфелд-Якоб, "луда крава", куру - куру(наистина има такава болест:) и други подобни, които засягат мозъка и го правят на пихтия, се предават най-често чрез ядене на вече заразен с приони мозък. Звучното име Куру - куру е подобно на Кройцфелд-Якоб, разпространено е в Папуа-Нова Гвинея, и е особено популярно сред главорезите, канибали. Местните племена са имали обичая да изяждат мозъка на убитите си врагове. Така се заразяват.
Така че аз лично не бих се правил на Индиана Джоунс, не бих хапвал маймунски мозък. Сори.
цитирай
6. анонимен - Филипини: неизлюпени пиленца
05.11.2009 19:08
може да допълните с филипинците, които обожават сварени зародиши или непораснали, за да излязат от яйцето пиленца
цитирай
7. анонимен - Демек
06.11.2009 05:47
анонимен написа:
може да допълните с филипинците, които обожават сварени зародиши или непораснали, за да излязат от яйцето пиленца

Кажи си го - запъртъци :)
цитирай
8. pilcho - ...
06.11.2009 08:44
не са запъртъци :) Има си пилета вътре. На 14-тия ден яйцето се сварява леко - така, че зародишът да е полутечен. И било любимо мезе за бира, казват филипинците. "Балут" го наричат, пфу.
Тия хора не са нормални.
цитирай
9. анонимен - Хонконг: Мозък от маймуна
06.11.2009 09:08
Малко допълнение: В Хонг-Конг преди време се яли мозъка докато маймуната е била ЖИВА! Имали са специални маси с отвори в тях, а маймуните са бивали зашеметявани по някакъв начин. Вярват, че мозъка е полезен за бърза мисъл..
цитирай
10. pilcho - !!!!
06.11.2009 11:15
ЛЕЛЕ!!!!!
цитирай
11. анонимен - mamma77
06.11.2009 11:22
mije bi po-dobre ne6to ot goreizbroenite,otkolkoto na6ite kolbasi s neizvesten sastav.vidqh v edin zoopark kak lisica dremuca sas varena nadenica bukvalno pod nosa.napravete si vie izvodite
цитирай
12. анонимен - HOTDOG НЕ СИ САМ
06.11.2009 17:07
И МОИТА, г-н HOTDOG , И МОИТА.......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
13. анонимен - ss
06.11.2009 17:53
Аз с наслада бих изял няколко мозъка на наши политици, даже ако съм честен бих им испил мозъците със сламка, да си ходят с празни глави че сега се мислят за много умни
цитирай
14. анонимен - Аз с наслада бих изял няколко мозъка ...
06.11.2009 18:07
анонимен написа:
Аз с наслада бих изял няколко мозъка на наши политици, даже ако съм честен бих им испил мозъците със сламка, да си ходят с празни глави че сега се мислят за много умни

ами за жалост може и да си останеш гладен защото там няма нищо......те и сега главите са им празни
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5604430
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930