Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.10.2009 10:48 - Между спекулациите и истината за "Южен поток" !!! "България изхвърлена" ама НЕ!
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1955 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 21.10.2009 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Между спекулациите и истината за
"Южен поток" image

Вчера вечерта чуждестранните медии направиха интезивна атака около бъдещото участие на България в енергийния проект "Южен поток".

Eлектронното издание "Еурактив" разпространи информацията, че турският министър на икономиката Танер Йълдъз е предоставил всичко необходимо, за да може "Южен поток" да премине през територията на Турция. По този начин страната ни бива елиминирана като транзитна зона за подкрепяния от "Газпром" проект. Освен това бе обявено, че България е изключена и от проекта за петролопровод "Бургас-Александруполис".

Целта на медията бе да наложи впечатлението, че с елиминирането на България от двата проекта, руският премиер Владимир Путин дава ясен отговор на новия български премиер Бойко Борисов, който наскоро му заяви, че правителството "се нуждае от време" да реши за големите енергийни проекти с руско участие.

Това, което се случи в действителност.

След завършили преговори в Милано между високопоставени италиански, руски и турски представители Русия подписа споразумение да участва в изграждането на нефтопровода Самсун-Джейхан, а Турция разреши в икономическата й зона в Черно море да бъдат извършени проучвания за трасето на газопровода „Южен поток”.

Според „Комерсант” това е именно знак, че Русия прави всичко възможно да си гарантира турското участие в проекта „Южен поток” за сметка на България.

И днес медиите обобщават, че отпадането на страната ни станало ясно още на срещата между Владимир Путин и Бойко Борисов в Полша, когато според руските издания Путин разговарял неочаквано грубо със своя колегата.

Източници, близки до „Газпром”, и независими енергийни експерти обаче изразиха недоумение от твърденията в. „Комерсант”.

Получените от Турция разрешения, за които пише вестникът, са за проучване на трасе на „Южен поток” през турската икономическа зона в Черно море. Засега обаче не става въпрос тръбите да минават и през сухопътната територия на Турция.

Според специалистите има два варианта за морското трасе на „Южен поток”, като окончателният още не е избран. Едно било ясно - тръбата няма как да не мине през български води.

След преговорите в Милано обаче под въпрос е съдбата на друг енергиен проект с българско участие – нефтопровода „Бургас-Александруполис”. Според Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания „Русенерджи”, този проект ще бъде спрян заради включването на Русия в аналогичния нефтопровод през Турция „Самсун-Джейхан”.

Според експерти, цитирани от БНТ пък не е изключено статията в „Комерсант”, чийто автор е от постоянния журналистически пул на Владимир Путин, да има за цел да упражни натиск върху България. Още повече, че статията излиза в навечерието на посещението на българския министър на енергетиката и икономиката Трайчо Трайков, който в четвъртък ще преговаря в Москва.

Проектът "Южен поток":

Той предвижда по дъното на Черно море да бъде изградена система от газопроводи, която да транспортира природен газ от Новоросийск до Варна и през Балканския полуостров по две разклонения до южна Италия и до северна Италия. България е на пътя на трасето. На 18 януари 2008 г. в София в присъствието на президентите на България Георги Първанов и на Русия Владимир Путин бяха подписани осем двустранни документа. Четири от тях са в областта на енергетиката. Договорът, който беше посрещнат с най-голямо въодушевление е този за изграждането на газопровода “Южен поток”


Тагове:   южен,   между,   поток,   не,


Гласувай:
3



1. анонимен - mm
21.10.2009 12:15
Maksimalno tochno, qsno i obektivno ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5603523
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930