Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2009 15:00 - Третият енергиен пакет на Европейската парламент
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 1137 Коментари: 0 Гласове:
0



Третият енергиен пакет

ЕП подкрепи либерализацията на пазара на газ image

Либерализирането на газ-последната част от третия енергиен пакет

Европейският парламент прие на 9 юли доклада относно либерализирането на газовия пазар в ЕС. Според него държавите-членки могат да избират между пълното разделяне на собствеността или предложения нов модел на "независим преносен оператор", който се стреми да отговори на исканията на осем страни, сред които е и България.

Парламентът гласува по два доклада за вътрешния пазар на газ на Romano Maria La Russa (СЕН, Италия) и за условията за достъп до газопреносните мрежи на българския депутат Атанас Папаризов (ПЕС)


Първоначалното предложение на Комисията даваше две възможности на държавите-членки: разделяне на собствеността (на производителите и на преносните мрежи)  или запазване на собствеността върху интегрирани предприятия за доставка и пренос, ако контролът над преносната система е предаден на независим орган.


На 6 юни Съветът предложи нова алтернатива на разделянето, т.нар. Независими преносни оператори (НПО). Този модел позволява на компаниите-доставчици да запазят собствеността си върху мрежите, но ги задължава да спазват правила и да въведат структури, които гарантират операционната им независимост.


Депутатите подкрепиха разделянето и модела НПО като единствена негова алтернатива. Те включиха редица гаранции за подсигуряването на интересите на всички участници, като например независими довереници, орган за надзор и програми за равнопоставеност.


Повече права за потребителите


Депутатите приеха някои поправки с оглед защита правата на потребителите.

Според тях потребителите трябва да имат:


- право да сменят доставчика си на газ без такси за това;

- право на компенсация, ако качеството на предложената услуга не покрива определени критерии (като например неточни или забавени сметки);

- достъп до информация за своите права чрез сметките и интернет страниците на газовите компании;

- достъп до информация за процедурите, които трябва да се следват в случаи на спорове;

- право да бъдат информирани поне на всеки три месеца за своето действително потребление и разходи за газ;

- достъп до интелигентни електромери в срок до 10 години от влизането в сила на настоящата директива.


Както при гласуването върху електрическия пазар, и тук депутатите повдигнаха въпроса за специфични мерки за защита на т.нар. "уязвими потребители". Държавите-членки трябва да вземат адекватни мерки, които да доведат до реално намаляване на броя на "лицата, които страдат от енергийна бедност" (битови потребители, които не могат да си позволят да отопляват дома си на приемливо равнище).





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5605268
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930