Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2009 21:02 - Парите влудяват повече мъжете
Автор: mavericos Категория: Тя и той   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
1



Парите влудяват повече мъжете Два елемента предопределят по-умереното отношение на жените спрямо парите. Първият е семейството, а вторият е свързан с различната анатомия.

Отношението на родителите към женския пол вече подготвя малкото момиче. Когато детето вижда, че момченцата имат в повече нещо, което момиченцата не притежават, усещането е, че нещо са му отнели, но е принудено да се примири с фактите.

image

Манипулирането с парите като средство за размяна ни задължава да допуснем, че трябва да загубим нещо, за да спечелим по-късно нещо друго. Това е присъщо на жените. Те използват парите само като средство за размяна.

Вие не можете да вземете или притежавате това, което бихте желали да имате, без да дадете в замяна равностойната сума пари. А човек е роден с желанието да притежава всичко и не разбира веднага защо това не му се случва.

imageЖеланието да притежаваш е първостепенно. Историята на цивилизацията ни показва, че в началото човек е взимал това, което е искал да вземе. Законът на по-силния е определял тези отношения. Твърде бавно човек е стигнал до идеята за себеподобните, че не може просто да отнеме нещо на другия, без да му даде в замяна нещо.

В началото по-силният е налагал на по-слабия една стока, която той не иска или по-точно, която няма желание да притежава.

Най-слабият винаги плаща най-скъпо! Парите ни поставят в отношение на размяна, в която нещата са еквивалентни. Едно такова отношение ни задължава да се откажем от първоначалното си желание да оберем другия.

Ето защо от психосексуална гледна точка жените ще бъдат по-добре подготвени за някакъв вид отказ, защото от малки са свикнали да се примиряват с лишенията.

imageДали мъжете са по-лекомислени в отношението си към парите?

Те знаят да боравят с парите много по-добре от жените, защото в тях откриват средство за господство, а чрез тях възможност за доминиране. От това, дали жената плаща или не своята част от сметката в ресторант обаче, не трябва да правим генерални изводи.

Фройд е говорил твърде много за парите и плащането. Той е имал силната интуиция, че парите имат безсъзнателно символично значение. Днес неговите идеи за парите и плащането изглеждат куриозни. Днешните психоаналитици държат сметка на факта, че парите са били средство за мярка, както метърът и литърът.

Единствената разлика е, че парите ни възбуждат и влудяват, докато другите инструменти за мерки не пораждат страсти.


image
Благодарение на парите ние развиваме отношението си към времето, възможността си да изпреварваме бъдещето. Ако наблюдаваме децата, ще забележим, че те не разсъждават така. Това изисква определена психическа зрялост. Цената, изразена в пари, е рамката, формата на закона, на който ние всички сме подчинени.

Плащането на пари задължава всеки един да схване другия като себеподобен. Нищо не можеш да вземеш от другия без някакъв вид размяна.


Тагове:   мъжете,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584228
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031