Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2010 23:10 - Десет факта, които науката не може да обясни
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 3055 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Десет факта, които науката не може да обясни

Пред науката има още много загадки. Представяме ви десет, за които тя все още не е успяла да намери обяснение:

10. Сигналът wow!

image

През 1977 г. Джери Ерман вижда на компютърната разпечатка радиосигнал, за който е убеден, че не идва нито от земята, нито от слънчевата система. Под разпечатката въодушевеният учен написва „Wow!". Науката до ден-днешен не е обяснила сигнала, който никога повече не се повтаря.

9. Странният опит на Pioneer 10 и 11.

Космическите полети на двете научно-изследователски станции отдавна са отминали (1972 и 1973 г.), а едната е напълно загубена, но въпросите остават. Тяхната цел бе директно да изследват Юпитер и Сатурн, преминавайки покрай тях. След това те трябваше да напуснат пределите на Слънчевата система и да продължат в дълбокия космос. Астрономите забелязали аномалия, когато апаратите достигнали Уран. Радиосигналите, които Pioneer пращали започнали да се отместват, което означава, че те губят скорост. Странното е, че това се случва и с двата апарата и винаги е в една и съща посока. Едно от обясненията за това е наличието на неизвестна сила, която ги „привлича" назад. Космически прах, гравитация, компютърна грешка и теч на гориво са само няколоко от весиите.

8. Женският оргазъм.

image

Едно е ясно-оргазмът няма никакво отношение към способността за зачеване на жените. Някои учени смятат, че женският оргазъм е рудиментарен остатък от по-стар стадий на еволюцията. Други напротив, че част от психосоциалните аспекти на женския организъм, развили се в процеса на еволюция. Факт е обаче, че в природата женските бозайници не изпитват оргазъм. Откъде се е взел той при жените остава загадка.

7. Тъмната енергия.

Природата на тъмната енергия остава една от най-големите неясноти в теорията на Големия взрив. Тъмната енергия под формата на космологична константа кара все по-голяма част от днешната видима вселена да се разширява и преминава отвъд нашия хоризонт. Не е известно какво ще стане след това.

6. Скоростта на светлината.

Няма нищо по-бързо от скоростта nа светлината според теорията на относителността на Айнщайн. Два експеримента- на учени от Принстън от 2000 г. и от Кобленц, Германия, от 2010 г., обаче успяха да постигнат и по-висока скорост. Какво означава това? Движението със скорост, по-висока от светлинната, на теория би трябвало да обърне назад времето.

5. Ефектът Плацебо.

image

Загадката на ефекта на плацебото е именно способността реално да въздейства върху нашето физическо състояние. Учените усилено се опитват да установят връзката между психиката ни и способността й да лекува тялото на базата на този ефект.

4. Студеният ядрен синтез.

През 1989 година от електрохимици, които провеждат експеримент, установяват наличието на излишък от енергия, който не би могъл да бъде обяснен като резултат от химическа реакция. Като разрешение на този феномен те предлагат наличието на ядрени реакции. Новината за този експеримент обикаля из целия свят с надеждата за нов източник на евтина енергия. Редици лаборатории по целия свят се опитват да възпроизведат експеримента, но по-голяма част не успяват. Като резултат голяма част от тях отричат напълно експериментите на Флайшман и Понс, като ги обявяват за шарлатани.

3. Прозявката.

image

Прозявката се възприема като признак на умора и досада. Но тя е много характерна и за атлети като щангисти и спринтоьри, които често забелязват, че се прозяват на активни тренировки. И ако теории се опитват да обяснят първата част на феномена с натрупване на въглероден диоксид в организма, то никий не може да обясни феномена на нейната „заразност".

2. Тъмната материя.

Учените са приели, че във Вселената има нещо, което не може да бъде видяно със съвременните ни методи, но е с много голяма маса, която личи по неговата гравитация. Присъствието на тъмна енергия се разпознава само по способността да привлича големи обекти към себе си. Какво точно е тя обаче никой не знае със сигурност.

1. Има ли живот след смъртта.

image

Учените постоянно създават теории за това какво е било преди Големия взрив и кое ще е след Големия срив. Но не е необходимо да си специалист по квантова механика, за да те вълнува къде отива човек след смъртта, каква е целта на живота и защо съществува и едното, и другото. Науката обаче едва ли ще отговори точно на тези въпроси.



Тагове:   може,   науката,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. revival - Въпрос
24.01.2010 04:31
А кой е единственият орган в човешкото тяло,предназначен само и единствено за удоволствие?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600548
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930