Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2009 09:02 - Има опасност да изпаднем от бързата писта за .БГ
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 1057 Коментари: 0 Гласове:
0



Има опасност да изпаднем от бързата писта за .БГ image


image
ICANN не толерира липсата на консенсус за националния домейн, алармира Унинет

image


Налице е сериозна опасност страната ни да изпадне от "бързата писта" за получаване на национален .БГ домейн. Регулаторът ICANN не толерира кандидатури, при които липсва консенсус относно това какво да бъде разширението на националния домейн и кой да го управлява, алармираха днес от сдружение Унинет.

България има голям шанс да получи домейн на кирилица по бързата процедура, ако представи една кандидатура в ICANN, заявиха на пресконференция представители на сдружението. В противен случай може да се наложи да чакаме две години за тази придобивка.

Унинет е един от кандидатите за регистратор на домейни на кирилица (.БГ). Сдружението твърди, че именно благодарение на неговите усилия, страната ни е получила възможност да има национален домейн и да бъде в "бързата писта" (Fast Track Process).


Настоящият регистратор на .BG домейни - Регистър.бг също обяви амбициите си към домейните на кирилица, като наскоро организира и анкета на своя сайт за разширението на домейна.

Между двете организации още не са водени преговори, но такива вероятно ще се състоят. "Ние сме широко отворени", заявиха от Унинет. "Те [Регистър.бг] имат големи традиции във воденето на българския домейн с английска азбука, но опитът с кирилица е нещо различно", допълниха от сдружението, което обединява водещите хостинг компании Суперхостинг и ICN.

На 16 ноември ICANN започна процедура по приемане на заявки за нови национални домейни, които ще бъдат достъпни през световните сървъри. Единствената държава без консенсус по националния домейн е България и най-вероятно в ICANN ще се получат две кандидатури, съобщи Илия Базлянков, председател на Унинет.

Разговори между сдружението и новото правителство все още не са водени. Предишната власт пък въобще не е била заинтересована от възможността за национален домейн, посочиха от Унинет.

Базлянков припомни, че още от 2006 година сдружението поде инициативата за национален домейн. След обществено допитване е избрано разширение .БГ, което е традиционно съкращение за България, не създава опасност от подвеждаща прилика с други домейни и отговаря на международния код по ISO.

Унинет създаде експериментална зона .БГ и предлага домейни в нея, като достъпът до тях се осъществява през подкрепилите инициативата интернет доставчици. Скоро този домейн ще бъде достъпен и в други държави, където съществуват подобни инициативи, съобщи Базлянков.



Тагове:   писта,   опасност,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5602636
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930