Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2009 11:03 - Как компютърът ви да работи по-бързо?
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 5067 Коментари: 2 Гласове:
1



Как компютърът ви да работи по-бързо? image

Проблем на повечето компютърни потребители е, че след няколко месеца работа с използваните компютри, те започват да работят все по-зле.

Причините са не една и две, но най-често срещаните са различни видове програми, които товарят PC-то, задръстват регистрито и прочее.

Вероятно повечето стандартни потребители ще се запитат „Защо компютърът ми е толкова ужасен”, други пък ще стигнат до заключението „Вероятно трябва да направя ъпгрейд... на RAM памет, процесор и т.н.”

В този материал ще се опитам да упътя неспециалистите със съвети, които в съчетание с описани безплатни програми ще подобрят значително скоростта на техните компютри.

MS Confing

Хората, които усещат, че при включване машините им стартират адски много програми, които не са им нужни, но не знаят как да ги изключат, могат да използват MS Config. Вградената в Windows апликация може да се извика най-лесно с комбинацията от бутони Windows+R, след което в полето изписваш “msconfig” и кликваш върху ОК.

От там избираш „Startup”, където ще откриеш списък с всички програми, които се стартират със старта на операционната ти система. Наличието на много такива стартиращи се с началото на Windows апликации е една от основните причини машината да работи изключително бавно при пускане.

Разбира се, хубаво е да премахваш от старт-листа само програми, които си сигурен, че не са необходими на PC-то ти. Затова е препоръчително, когато не си сигурен за дадена апликация да потърсиш услугите на Google и да провериш колко е важна ролята й за операционната система.

Премахването на някои програми, с които работи Windows може да причини големи катаклизми в системата.

CCleaner

CCLeaner на практика означава Crap Cleaner (чистач на боклуци) и именно това прави тази програма. При това - по един особено качествен начин. С времето много временни файлове започват да забавят системата, заемайки място на твърдия диск на машината. В този смисъл, е хубаво спорадично да стартираш тук описаната програма, за да нямаш ядове със споменатите временни файлове.

Изпълнението е изключително просто – кликваш върху Cleaner таба и зачеркваш всичко, което желаеш програмата да изчисти. Препоръчвам да не използваш Advance опцията, ако не знаеш точно за какво става въпрос.

След кратко време нужно на апликацията да открие проблемните файлове, въпросната ще ти даде пълен отчет, какво е открила и от теб ще се изиска да избереш, какво точно трябва да бъде изтрито от системата. Стартираш функцията Run Cleaner и всички временни файлове отиват в небитието.

Забавяне на компютъра може да бъде причинено и от проблеми с регистрито. За щастие, CCleaner притежава качествата и съответно възможностите да се справи и с този проблем.
Преди да повториш в общи линии същите стъпки, като при премахването на временните файлове, програмата ще ти предложи да съхраниш моментната конфигурация на регистрито.

Причината е, че при неволно изтриване на даден регистър ключ, операционната система може да започне да функционира доста странно. Затова когато на екрана ти се предложи въпросното „съхранение”, е добре да потвърдиш, кликвайки върху „Yes”.

Свали

Revo Uninstaller

Убийствена малка програма, която използвам от няколко години. На практика Revo Uninstaller e подобрена версия на стандартния Add and Remove Programs опция. Revo Uninstaller работи много по-бързо, има далеч повече опции и най-важното, хваща остатъчни файлове, които стандартната опция за деинсталиране на апликации не може да улови.

Последната особеност е особено важна, защото всяко изтриване на дадена апликация по стандартния начин оставя в системата ненужни файлове, които след време затормозяват работата на съответния компютър. Менюто и работата на Revo Uninstaller наподобяват тези на Add and Remove Programs, така, че не би трябвало да имаш особени проблеми със свикването на интерфейса, опциите и т.н.

Свали

Defraggler

Веднъж изчистил всички ненужни файлове от системата си, на тяхното място остават „дупки”. Казано с думи прости, колкото повече „дупки” се получат, толкова по-бавно ще достигаш до зададената от теб задача. В случая говорим за тъй наречената фрагментация, която затлачва работата на компютъра ти по един особено неприятен начин.

Заложената в Windows опция за дефрагментиране върши работа, но напълно безплатният Defraggler е един от най-добрите инструменти за дефрагментация на пазара.

Предимствата на програмата са, че дава възможност на потребителя да дефрагментира строго определени кътчета на дадена секция на твърдия диск, а не задължително цяла глава от него. Освен това, чрез Defraggler ще имаш възможността да зададеш бъдещата дата, на която да се извърши процеса на дефрагментацията. Не на последно място, програмата е адски лека и може да върши своята работа, докато ти вършиш твоята на същото PC.   

Свали

Разбира се, тук споделените програми и методи не са единствените алтернативи, които могат да увеличат производителността на личния ти компютър.

По-малко гладни за ресурс алтернативи на заложените в Windows апликации са както следва:

За браузинг: Chrome

Лек и изключително бърз браузър на Google, който издухва по всички параграфи IE.

За чат: Pidgin

Съчетава в себе си почти всички месинджъри, което означава, че с една програма ще разполагаш с всичките си акаунти. Няма да отварям дума за страхотната е-mail интеграция, както и тази на популярните социални мрежи като facebook и myspace. 

За работа с PDF файлове: Foxit Reader

Поне 9333 пъти по-лек от особено тромавия Adobe Reader. Освен това притежава почти всички опции на своя адобски конкурент. Естествено, няма да ти струва и стотинка, за да го имаш легално на компютъра си.

За видео: VLC Player

Ултимативния медиен плейър. Поддържа плеяда от видео формати и е в пъти по-лек от заложената от Microsoft алтернатива под формата на Windows Media Player.

За музика: Foobar 2000

Наред с ниския ресурс, който изисква, Foobar2000 предлага толкова опции за промяна на неговия лейаут, плъгини и прочее, че въпросният плейър може да изглежда по-коренно различен начин на два отделни компютъра.




Тагове:   как,


Гласувай:
1



1. eliteratura - Полезно
21.11.2009 07:06
Браво!

http://e-literatur.blogspot.com/
цитирай
2. hinki - И аз благодаря.
21.11.2009 21:35
Полезни линкове.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5603169
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930