Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 16:40 - Никола Тесла - история на един забравен и неразбран Гений
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 1651 Коментари: 0 Гласове:
1



Кой е Никола Тесла?
Той е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), Тесла (10 юли 1856 – 7 януари 1943) е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство.

image
За мен Тесла е един от най-значимите учени на модерната епоха. Човек, който е сътворил толкова много велики изобретения. Той е един невероятен ум. Един от малкото учени, който наистина се занимавал с нещо важно... не като днешните учени, които са заети с разгадаване на кой има по-голямо удоволствие при секс...

Та да се върнем на Тесла :)
неговия принос е изключително тясно свързан с разбирането за електричеството. Той е човекът, който "светва" света :)
Много от неговите изобретения се използват и до ден днешен без особени разлики. Ако гледаме в цифри - Тесла има патентовани повече от 300 изобретения, получил е за тях 15 милиона долара (тогава, а сега биха били 250-300 милиона).

Тесла е бил странен още от дете. Имал е най-различни "фобии". Например лист хартия, плуващ във вода, причинявал гаден вкус в устата му.
Баща му в началото е искал той да бъде духовник, което до толкова угорчило младия Никола, че той се разболял много тежко. Баща му се изплашил за живота му и му разрешил да учи в институт, съответно малко след това Тесла се оправил... но не напълно. След тази болест, той започнал да "вижда" странни образи в съзнанието си - потоци от силна светлина...

Нека да напомним, че Тесла открива тока - променливия ток и много от неговите приложения.

Един любопитен факт е, че много от изобретенията на Тесла са революционни, но загубени за хората. Един от тях е безжичния интернет, или “Международната безжична система за предаване на информация и енергия” както е наречен. Никой не може да каже как точно е работела обаче. Това е така, тъй като никой не е открил плановете или скици на плануваното съоръжение. Тесла се е опитал да построи такава система, но е претърпял неуспех. При втория си опит избухва Първата Световна Война и военните забраняват да работи, поради страх от предаване на информация на врага. А представете си какво е да можеш да имаш възможност да използваш електричество от всяка една точка на планетата. Телефона ти винаги да е в обхват. Да изпращаш текстове, музика, рисунки, да се зареждат кораби, самолети, фабрики... Всичко това се получава, чрез насочване на електрическа енергия към определено място, отразявайки енергията в йоносферата и дори през самата Земя. Това невероятно откритие е загубено.
В днешно време горе долу имаме заместител, не е толкова невероятно добър, но е опит - сателитите.

Друго загубено изобретение е перпето мобиле.

image
Или така наречения вечен двигател... представяте ли си!

Историята се развива през 1931г., когато Тесла прави демонстрация пред публика на загадъчен автомобил. Самата мистерия е двигателя на автомобила. Той представлявал електродвигател с мощ 80 конски сили и 1800 оборота в минута. И до ден днешен обаче не е ясно откъде идвала енергията, която осигурявала на двигателя променлив ток. Известно е, че преди определения за експеримента момент Тесла купил от местен магазин 12 електронни лампи, малко проводници, шепа различни по цвят резистори и събрал всичко това в кутийка с дължина 60 см, широчина 30 см и височина 15 см. От нея стърчал и някакъв странен лост с дължина 7.5 см. След това Тесла поставил кутийката отзад на седалката на водача, след което хванал лоста и обявил на изненаданата публика: "Сега вече имаме енергия". Резултатът бил потресаващ: ученият карал машината цяла седмица без друг двигател или източник на захранване, при това развивайки скорост до 150 км/час. Освен това транспортното средство притежавало по-добри характеристики от останалите автомобили с мотори с вътрешно горене. Ако този експеримент беше приет радушно, навярно днес вече щяхме да се возим в автомобили с вечни двигатели. За съжаление нямаме този късмет. Смаяни от това, което видели при опита на Тесла, хората започнали да говорят за “нечиста сила” и магия, което много обидило изобретателя. Сърдит от реакцията на народа, той извадил тайнствената кутийка от автомобила и се върнал обратно в своята лаборатория в Ню Йорк.

Огромна загуба е, че тайната на тази кутийка не е разгадана и до сега.



Тагове:   Никола,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584053
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031