Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 17:47 - Томислав Дончев: Неусвояването на европейски средства е неизпълнение на бюджет
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 2009 Коментари: 0 Гласове:
0



Томислав Дончев: Неусвояването на европейски средства е неизпълнение на бюджет
image
Към края на мандата на ГЕРБ усвоените средства от европейските фондове ще бъдат най-вероятно повече от 50%, заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев в предаването „Седмицата” на Дарик.

Разплатените средства са в размер на близо 9,2%, което означава над 1,4 млрд. лева, допълни Дончев. Той приветства усилията на всяка неправителствена организация или коалиция да споделя своите виждания. „Твърдя, че добрият диалог може да подобри работата. Категорично към момента имаме договорени 35% от средствата, което означава, че дори и да няма никакви сключени договори, към края на програмния период цифрата по усвоените средства ще бъде значително по-висока”, заяви Томислав Дончев. Според него, в момента се намираме отвъд средата на програмния период. „Само преди една година процентът на разплатените средства беше в рамките на статистическата грешка. Има един добър темп в момента, той трябва да бъде съхранен и увеличен", подчерта той.

„Какви пари ще може да ползва България след 2013 г. зависи от цялостната финансова рамка на ЕС, зависи от дебата, който тече в момента, зависи от това как България се е справила с изпълнението на програмите през периода. Имаме основание за оптимизъм, като гледаме ръста през изминалата година”, категоричен бе Дончев и подчерта, че неусвояването на европейски средства не е икономия, а неизпълнение на бюджет.

„Стратегията Европа 20/20 поставя като акценти икономика, базирана на знанието, ясно се поставят базови приоритети, свързани със зелена икономика и технологии, дори се говори за зелени работни места”, заяви Дончев. В момента за България всички тези приоритети са изключително важни. Ние не можем да подминем факта, че освен тези високи цели, ние имаме и базисни цели – България специално, освен всички инвестиции трябва да запази възможност да ползва средства и за базисна инфраструктура”, подчерта още министърът.

На въпрос за кои сектори на икономиката България трябва да поиска пари, Дончев отговори, че това е национално решение. „Не бива да се движим на база стари практики”, каза Дончев и допълни, че земеделието би следвало да е един от приоритетните отрасли. „Голям потенциал съществува в сферата на фармацията, информационните технологии, на туризма и то културния туризъм, производствата”, каза още Дончев.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600759
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930