Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2010 12:47 - Готвят промени в Закона за етажната собственост
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1469 Коментари: 0 Гласове:
1




Готвят промени в Закона за етажната собственост image

Промени в закона за етажната собственост подготвя Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщи по време на парламентарния контрол ресорният министър Росен Плевнелиев. Новите текстове ще влязат за обсъждане в парламента до един месец и ще улеснят свикването на общи събрания и регистрация на домови съвети. Заради малкия брой регистрирани общи събрания ще се даде възможност кметовете да ги свикват служебно.

Според неофициални данни до юли тази година в София са били регистрирани едва 40 процента от всички жилищни кооперации. „Целта е да бъде опростен редът за свикване и провеждане на общо събрание, за връчване на протокола от него, за улесняване на процедурите за сформиране на сдружение чрез редуциране на необходимия дял от предоставени общи части от 100 процента на 67 процента, оптимизиране на необходимия кворум за провеждане на събрание, прецизират се текстовете за домовата книга.

Също един проблем, който предизвиква неяснота у хората. Удължава се и срокът от шест месеца на една година, в който кметът на общината или района свиква служебно, в случай че това не е направено доброволно от хората, общото събрание”, каза министър Плевнелиев. „Лично моето мнение е, че общините няма да успеят да решат проблемите от сферата на етажната собственост. Причината е проста.

По този закон на тях са им вменени само задължения, без да им е осигурен финансов ресурс. Не е уреден въпросът за кандидатстването на гражданите по европрограми. Неудобно е собствениците на апартаменти в дадена сграда да ходят лично в МРРБ и да кандидатстват за финансирането по проект за санирането на тяхната сграда.

Общините трябва да бъдат това междинно звено, което да осигури лесната комуникация между общото събрание на сградата и министерството, да одобрява и да отпуска средства за кандидатстващите проекти”, изтъкна Николай Пехливанов от „Атака”. „Да нарушим тази бюрократична бариера, да не чукат хората от единия край на България директно на вратата на някоя стая в МРРБ съм категорично съгласен с вашата логика. Мислим в тази посока. Подготвяме пакет от 70 млн. по ОП „Регионално развитие” за енергийна ефективност, специално за саниране на сгради, надяваме се над 600 многофамилни кооперации в България да могат да бъдат санирани през 2011 година”, каза министър Плевнелиев.



Тагове:   собственост,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600243
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930