Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2010 01:39 - Можем ли и без петрол?
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 2764 Коментари: 0 Гласове:
2



Можем ли и без петрол? image

Петролът е смазочното масло на икономиката. Няма друга суровина, от която индустриализираният свят да е по-силно зависим. Това едва ли ще се промени скоро, въпреки че отдавна се говори за привършване на запасите.

Експертите говорят за т. нар. "Peak Oil" - пиков или повратен момент в добива на суровината. Когато той бъде достигнат, добивите ще започнат постоянно да спадат. Според прогнозите въпросният пиков момент ще настъпи някъде към 2030 година, в зависимост от това колко силно се увеличава потреблението на петрол. Според данни на германската служба за геофизични науки и суровини в обозримо време петролът вече няма да е така лесно достъпен, както досега.

Докога ще стигнат запасите?

Учените от тази служба са на мнение, че глобалният максимум на петролодобива ще бъде достигнат най-късно след 10 години. Други експерти дори смятат, че въпросният пиков момент отдавна е достигнат.

В прогнозите на Федералното сдружение за възобновяеми енергии се казва, че местните енергодайни растения биха могли да покрият приблизително 12% от енергийните нужди на страната до 2020 година. С внос на биомаса могат да се заместят общо една четвърт от петролните потребности на Германия. Потенциалите са гигантски, твърди Андреас Шюте, шеф на специализираната Агенция за възобновяеми суровини:

"В момента по германските полета се отглеждат 18% възобновяеми биосуровини. Това са 2,1 милиона хектара площи. В бъдеще смятаме, че ще можем да ползваме по около 4 милиона хектара и то без да се налага да ограничаваме производството на хранителни продукти или фуражи."

Какви възможности се откриват?

Дали селските стопани ще засеят жито или енергодайна рапица - зависи от пазарната цена. Фактът, че фосилните суровини понякога са по-евтини от агросуровините възпрепятства победния ход на възобновяемите енергии. Преди една година например един тон жито струваше само около 100 евро. А това е гротескно.

Според изчисленията на Федералното Сдружение за възобновяеми енергии отглежданата в Германия биомаса след десет години би могла да замести около 22 милиона тона суров петрол. Още сега биоенергията има най-висок дял сред възобновяемите енергии (70%). Ефективността може да бъде допълнително повишена чрез многократното използване на енергодайните растения. Стоки, които са произведени от възобновяеми суровини и не могат да бъдат рециклирани, могат например да бъдат ползвани термично, което отново произвежда енергия. Така ползата става двойна.





Тагове:   можем,   петрол,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5602431
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930