Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2010 00:07 - Робърт Зелик пред Барозу: Впечатли ме бързината, с която се правят реформи в България!
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1706 Коментари: 0 Гласове:
1



Робърт Зелик пред Барозу: Впечатли ме бързината, с която се правят реформи в България!
Зелик обяви своята готовност да помогне на България

image
Борисов определил усвояването на еврофондовете като важен фактор в подкрепа на икономическото ни възстановяване

На фона на критиките, отправяни към управляващите в течение на цялото им управление, за това доколко ефективно се правят реформи и с какви кадри разполага ГЕРБ, президентът на Световната банка Робърт Зелик заяви, че е "истински впечатлен". Това става ясно от неговото специално писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за впечатленията, които е придобил по време на посещението си в България в първата половина на август т.г, съобщиха от председателството на Европейската комисия.

"Бях истински впечатлен от бързината, с която министър-председателят Бойко Борисов и неговото правителство осъществяват реформите. Премиерът на България се стреми да засили ефективността на съдебната система, а неговият екип се е съсредоточил върху това да се демонстрират конкретни икономически резултати от реформата на местно ниво", пише Зелик.

В писмото си Робърт Зелик изтъква още, че „българското правителство признава собствените си институционални ограничения, които възпрепятстват оползотворяването на Европейските фондове", предаде Фокус.

Според президента на Световната банка „министър-председателят Борисов определя ускореното усвояване на Европейските фондове и по-ефикасното и прозрачно усвояване на публичните ресурси като най-важните фактори в подкрепа на така необходимото икономическо възстановяване на страната".

В писмото си до председателя на Европейската комисия президентът на световната банка отбелязва готовността на ръководената от него институция за „приспособяване на съществуващата заемна програма, за да се подпомогне България в използването на предимствата от членството в Европейския съюз".

Робърт Зелик отбелязва още, че „като първа стъпка е предвидено незабавното преструктуриране на проектите на Световната банка в областта на транспорта и общинската инфраструктура, за да се увеличи подкрепата за подготовката, изпълнението и отпускането на средства по проектите, финансирани от европейските фондове".

Президентът на Световната банка отбелязва готовността за помощ при подготовката на бъдещи проекти за програмния период на Европейския съюз от 2014 до 2020 г., както и възможностите за съфинансиране от страна на Световната банка на финансирането от европейските фондове






Тагове:   българия,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5601725
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930