Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2010 16:27 - Най-влиятелните адвокати в България
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 35822 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 18.08.2010 16:28


Най-влиятелните адвокати в България
 
 

Изходът на едно дело зависи преди всичко от техния опит и квалификация. Те могат да направят бизнеса ви още по-печеливш или да го съсипят за 24 часа. По последни данни адвокатите в България са над 10 300. Без да претендираме за пълна изчерпателност, предвид големия брой на хората, които се занимават с тази професия и спецификата на тяхната работа, представяме имената в бранша, чиято дума тежи най-много

 

 

image

 

 

 

 image

 



Центърът на София е изпъстрен с хиляди табели на адвокатски кантори. Повечето представляват стая под наем, метър на метър, задръстена с прашни папки, вестници, книги. Интериорът се допълва от разнебитен компютър втора ръка, поставен на разкрачена маса, който може да се ползва единствено като пишеща машина. В момента, в който на адвоката му се наложи да напише искова молба на него, започва да налучква буквите по клавиатурата с темпо, което подсказва, че компютърът рядко се включва.
Всеки втори адвокат в тези “кантори“ е провинциалист, дошъл с надеждата, че в столицата има по-голям шанс да си намери клиенти. Без да си дава сметка обаче, че още 4000 души си правят същите планове.
Всяка година университетите у нас бълват голям брой прависти, които пазарът няма как да поеме. Пет години те са прелиствали дебелите книги с идеята, че щом приключат обучението си, ще имат престижна професия, от която ще ринат пари с лопати. Повечето от тях се разделят набързо с илюзиите. Единици са тези, които успяват да се реализират самостоятелно, а броят на адвокатите, които печелят добре, е наистина твърде ограничен.


От кариерата


Казват, че адвокатите се делят на две групи: едните познават закона, а другите - съдията. Помежду си те предпочитат друго едно разделение: на адвокати “от кариерата“ и “приходящи“. Във втората група попадат хората, които дълги години са работили нещо друго - следователи, прокурори, полицейски служители. Представителите на първата категория казват за тях, че в настоящата им работа винаги се забелязвал уклон от предната. Има обаче и хора, които са адвокатствали толкова дълго, че колегите им “от кариерата“ ги приемат за свои.
На най-голяма популярност в обществото се радват адвокатите, които се занимават преимуществено с мерки и с наказателни дела. Те се появяват най-често по вестникарските страници и на телевизионния екран и съответно се нуждаят от най-малко реклама. На тях не им се налага да излизат на лов за клиенти, тъй като те ги търсят сами.
Един от най-авторитетните адвокати в тази област е Георги Гатев. Неговите услуги потърсиха президентът на “ВАИ холдинг“ Георги Илиев, Злати Златев-Златистия, Димитър Димитров - Митьо Шашмата, Атанас Велков (сред деветте бивши барети, обвинени от МВР, че участвали във “фабрика за убийства“), Васил Стойновски (собственик на веригата Интернет клубове “Виртуален свят“), ексдепутатът Цветелин Кънчев и много други. Георги Гатев не говори много по време на процеса и противникът му не знае какво да очаква до края. Претоварен е с работа, но не претупва никога едно дело за сметка на друго. Хитър и комбинативен, с бързи реакции. Сред козовете му е детайлната подготовка на свидетелите. При него рядко има изненади в свидетелските показания. Дори когато делото включва десетки свидетели, както беше по време на процеса срещу Цветелин Кънчев, всеки от тях си е преговорил урока и изброява детайли със забележителна точност.
В началото на годината 11 адвокати обявиха учредяването на “Юридическо дружество“ АД. Членове на екипа са Даниела Доковска, Йорданка Вандова, Ина Лулчева, Васил Василев, Цветана Чуклева, Димитрина Атанасова, Вяра Мукова, Янчо Трончев, Петър Антонов, Михаил Бояджиев и Георги Атанасов. Те упражняват специализирана правна помощ в области от обикновените граждански спорове, през материята на търговско и корпоративно право, данъчно и административно право до наказателно, както това е видно от имената на безспорните лидери в съдебните битки по наказателно право - Доковска, Вандова, Лулчева и Василев. Вероятно бъдещето е на сдружения от подобен тип, защото голямата част от нашумелите наказателни процеси са свързани с обвинения за престъпления по повод приватизация или стопански операции, в които границата между наказателно, гражданско, търговско, административно и данъчно право по-често е твърде сложно различима. Списъкът на клиентите на сдружението е внушителен, но не може да бъде получен от адвокатите. Принципите за поверителност на отношенията с клиентите и адвокатската тайна ги възпират от коментар дори на публични случаи, в които са ангажирани.
Адвокати от кариерата с безспорна тежест в наказателното право са Еню Комитов и Цветан Цветков. Те се ползват с голямо уважение сред колегите си и трудно може да се намери човек, който да каже нещо лошо за тях.
Популярната адвокатка Рени Цанова влага много патос в работата си, но често преиграва в старанието си да спечели медиите на своя страна. Трик на Рени Цанова е да следи за нашумели случаи и да си предлага услугите на обвиняемите, дори когато вече си имат нает адвокат. Последното “ атрактивно дело беше случаят “Даниела Терзийска“, в който надмина себе си. Разчита на добър екип от помощници, които остават винаги в сянка.
Телевизиите често хващат в кадър и Марин Марковски, който неотдавна прояви неподозирани артистични възможности. Адвокатът защитава обвиняемия Александър Русов в делото за убийството на експремиера Андрей Луканов. На едно от съдебните заседания Марковски разигра същински спектакъл. Той прескочи до бул. “Витоша“, за да купи на клиента си риза, панталони, обувки и вратовръзка, само за да докаже, че в ареста срещу клиента му е била упражнявана сила. При побоя полицаите са смачкали дрехите на клиента ми, жалва се адвокатът. Заподозряха го, че той съветва Русов да инсценира или провокира подобни сцени и в затвора. Подобно на Рени Цанова, и Марковски харесва дела с повишен медиен интерес - като случая “Индиго“ и смъртта на прегазеното на полигона край Сливница войниче Данаил Иванов. Друг атрактивен адвокат в съдебната зала е Слави Димитров.
По-сериозен имидж предпочита да поддържа адвокат Любомир Новиков, чиято сила също са наказателните дела. Той защитаваше и Слави Бинев в делото му срещу Георги Илиев. Новиков е опитен и авторитетен адвокат, който рядко се конфронтира със съда. В горния случай обаче изневери на принципите си. Преди едно от съдебните заседания адвокат Новиков даде интервю във вестник с голям тираж, в което “предсказваше“ изхода на делото. На следващото заседание същото направи и клиентът му Бинев. Това предизвика гневна реакция от страна на председателката на Софийския районен съд Капка Костова.  Истината беше, че адвокатът, който на всичкото отгоре си имаше и помощник, допусна свидетелите му да бъдат обработени от противниковата страна.


Сладкият
консултантски бизнес


Консултантският бизнес е най-привлекателен за юристите, защото не е свързан с явяване в съдебната зала и предполага редовни и сигурни доходи. Един от най-добре платените адвокати е Тодор Батков, който движи делата на Майкъл Чорни в България. Малцина може би знаят, че преди 10 ноември той беше комсомолски функционер с обещаващо бъдеще. През 1991 г. избира частния бизнес. Сега Батков обслужва юридически “МобилТел“. Той е също така в надзора на “Стандарт Нюз“ и е съсобственик в редица компании. Запалянковците пък свързват името му преди всичко с футболен клуб “Левски“, където също е член на надзорния съвет след последното общо събрание на акционерите. Работи в съдружие с още няколко много добри адвокати в кантората “Батков, Ботев, Стоев и сие“.

 

image Иван Татарчев и Пламен Цанков напоследък често работят в комбина

Адвокат от калибъра на Тодор Батков е и Стоян Кръстев. Той ръководи утвърждаващата се фирма “Юрекс Консулт“. В последните 10-12 години повечето големи банки у нас са прибягвали до неговите услуги. Процесуален представител е на Булбанк. Адвокат на “Петрол“, “Нафтекс“, “Биохим“, “Дару кар“, холдинг “Доверие“, “Еврофинанс“, “Кремиковци“ и мн. др. Малката тайна на адвокат Кръстев е, че през 80-те години се е изявявал на сцената на Народния театър. Артистизмът му работи за него и в съдебната зала. Защитаваше финансовия министър Милен Велчев в делото, заведено от неговия предшественик Муравей Радев. Двамата с Гатев измъкнаха Димитър Димитров - Митьо Шашмата след двугодишен престой в затвора.
Пак от същия ранг е и адвокат Борислав Боянов. Той рядко може да бъде видян в съда, но е много добър организатор и кантората му се ползва с голям авторитет, а клиентелата му е впечатляваща.
Покрай сделката за “Булгартабак“ нашумяха особено “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“. Техни клиенти бяха Гад Зееви по сделката с “Балкан“ и “Тобако кепитъл партнърс“ - в сделката за “Булгартабак“.
Пребиваването в политиката или във властта невинаги се отразява благотворно на хората. Популярността на мнозина се изпарява в момента, в който се разделят с държавната работа. Бившата говорителка на ЦИК Ралица Негенцова не попада в тази категория. Тя се е доказала като една от най-сериозните адвокатки в областта на вещното право.
Адвокат Елвира Танчева е сред водещите юристи в областта на банковата несъстоятелност и търговското право.
Обещаващо бъдеще навремето имаше адвокат Иван Тодоров, който се прочу покрай Балканбанк. Известността му се свързва и със “Сиела“.


Симбиозата между юристи
и икономисти


е предпоставката за успех в една кантора. Този подход поддържат във “Интерлекс консулт“. Зад фирмата, която е лидер на българския пазар в областта на интелектуалната собственост и международното данъчно право, стоят адвокат Тодор Табаков и съпругата му Милена Табакова. Бивш съдия и служител в Министерството на финансите, Табаков успя да се наложи като един от водещите юристи у нас. Оказал е неоценима помощ при изготвянето на данъчното законодателство. Сред най-атрактивните му клиенти е футболистът Христо Стоичков. Милена Табакова е председател на Асоциацията на представителите на индустриалната собственост. “Интерлекс консулт“ има и сериозни позиции в областта на чуждестранните инвестиции, корпоративното и търговското право. Друга особеност е, че тук има съдружие в истинския смисъл на думата, а не просто дузина адвокати, които ползват общ офис и си поделят разходите за консумативите, както е в повечето кантори.
Имената във фирмата “Интертакс“ са доц. Таня Градинарова, Илонка Райчинова и Галя Петрова.
Една от силните адвокатски кантори е “Лега ИнтерКонсулт“ на Владимир Пенков - управляващ съдружник, и Иван Марков - зам.-управляващ. Съдружниците и асоциираните членове са общо 36, а кантората е участвала в приватизацията на множество големи дружества и в създаването на съвместни предприятия в областта на банковото дело, телекомуникациите, стъкларската и керамичната индустрия и др. Интересна подробност е, че съветник на “Лега ИнтерКонсулт“ е (бил) вътрешният министър Георги Петканов.
Популярна фирма в корпоративното право е и “Легаком - Антов & Партнърс“. Основана през 1990 г., фирмата обединява 13 адвокати с квалификация в различни области, начело на които са Христо Антов и Георги Василев. Клиенти на “Легаком“ са “Юнион Миниер“, “Солвей Соди“ и мн. др. Кантората беше консултант и на редица приватизационни сделки.
Консултанти на НЕК, “Козлодуй“ и редица други стратегически обекти са юристите в кантората “Симеонов и Дерменджиев“. Нейни създатели са Константин Симеонов и Ивайло Дерменджиев. Те работят в екип с още няколко адвокати. Дейността на кантората се разпростира и върху сделки в Югославия, Македония, Гърция и Турция.
Друга интересна кантора е “Добрев, Кинкин, Люцканов и партньори“, основана през 1989 г. Работи основно в областта на търговското и гражданското право и процес. Старши партньори в нея са Гроздан Добрев, Владимир Кинкин и Румен Люцканов. Кантората е член на European Law Firm със седалище в Брюксел.
В същата сфера работи и кантората “Комсийски и съдружие“ на Александър Комсийски. Фирмата има пазарен дял и в областта на семейното и наследственото право, а самият Комсийски вече се изявява като синдик.

 

image Владимир Пенков (крайният вляво) проследява подписването на учредителните документи на смесеното дружество “Хензел Текстил България“ на 14 април 2003 г. в офиса на “Лега ИнтерКонсулт“
 


Правна кантора, специализирана в областта на търговското, данъчното, телекомуникационното право, както и чуждите инвестиции, е “О.Р.А.К. Димитров, Петров и Ко“. Управляващите съдружници са Георги Димитров и Богдан Петров. В кантората работят още 8 души експерти, а сред клиентите, с които може да се похвали, са “България Телеком“ ООД, “Орбител“ АД, “Спектър Нет“ АД, холандската консултантска агенция NACO, която консултира проекта за реконструирането на летище София, “Марпекс“ ООД и др. Димитров и Петров участваха в подготовката на оздравителния план на “Нова Плама“ АД.
В областта на чуждестранните инвестиции, и по-специално информационните технологии и телекомуникациите, корпоративното право и нелоялната конкуренция активно работи и “Сеплекс Консултинг Ко“ на Сергей Пенев. В главния офис на кантората в София работят 10 юристи, а в представителството “ в Пловдив - четирима. Сред най-авторитетните клиенти на кантората са “Дойче Телеком“, Cisco Systems, Nestle SA и т. н.
Авторитети от “старата гвардия“, които работят поединично, са Александър Караминков, Валентин Брайков, Румяна Желязова (може би най-добрият специалист в областта на застраховането), Никола Топалов, Валентин Бенатов (патентно право), Николай Орешаров, Николай Сокачев. С доверие се ползват шефовете на Висшия адвокатски съюз Траян Марковски и на Софийската адвокатска колегия Емануил Георгиев.


Женската интуиция


Помага в адвокатската работа и това проличава много добре в работата на Росица Арнаудова. Тя се занимава с наказателно право и макар да не се води от класата на Гатев, Доковска, Лулчева или Вандова, успя да впечатли журналистите по време на процеса срещу ексдепутата Цветелин Кънчев, където защитаваше единия от бодигардовете му.
Като цяло обаче жените са по-силни в една подценявана от повечето мъже област, каквато са бракоразводните дела, макар че там се изисква голям майсторлък.
На адвокатите, които се занимават с такива дела, им се налага да са преди всичко психолози. Работата им не се ограничава до това да дадат децата на единия родител и апартамента на другия или да се преборят за размера на издръжката. Хората най-често отиват при тях с надеждата, че ще бъдат изслушани и разбрани. Сред популярните адвокатки в бракоразводното право е Лидия Дикова, която решава без много усилия и сделки с имоти, делби и фирмени дела. Добра клиентела има и адвокат Янчо Венев. Той е “особен случай“, защото е работил дълги години в системата на МВР, но тази материя в момента не го вълнува. Венев признава, че не е съумял да преодолее вътрешната си съпротива да премине “бариерата“ и да защитава хората, които довчера са му се водели “контингент“.
Бивш следовател, когото адвокатите “от кариерата“ са приели в семейството си, е и Константин Симеонов, известен още като Косьо Големия. За разлика от съименника му, с когото често го бъркат, той предпочита да работи самостоятелно. Силата му, както би могло да се предположи, е в наказателните дела.


От другата страна
на барикадата


Адвокатите често се явяват посредници в даването на подкупи за корумпирани служители на следствието, прокуратурата и съда, се твърди в едно от последните изследвания на “Витоша Рисърч“. Проблемите на правораздавателната система работят особено силно в полза на адвокатите, които ги познават отвътре.
Предимно с интересите на няколко силови групировки се свързват имената на Илиян Василев, Траян Лялев и Георги Георгиев. Преди да се ангажира с клиенти като убития Поли Пантев, Киро Японеца, Валтер Папазки, полицая Калин Кьосев, обвинен в убийството на 16-годишната Елеонора, бившата банкерка Веска Меджидиева и т. н., Илиян Василев е бил и прокурор, и съдия. В началото на миналата година в столичния квартал “Слатина“ гръмна самоделно устройство. Бомбата беше заложена пред апартамента на родителите на адвоката.


Приходящите


Адвокатите, работили в системата на МВР, следствието, съда или прокуратурата, са внушителни като бройка, но невинаги и като влияние. Повечето разчитат на дребни наказателни дела, които най-често им се подават от бившите им колеги, или стават “специалисти по всичко“.
След смъртта на председателя на Конституционния съд Христо Данов, който беше отличен адвокат (предимно в областта на гражданското право) и може би най-сполучливият министър на вътрешните работи след 10 ноември, тежест в адвокатските среди имат най-вече бившият министър Виктор Михайлов и бившият главен секретар на ведомството ген. Коста Богацевски. Взети заедно, двамата обаче не могат да се сравнят с ексминистър Богомил Бонев, чиято постоянна работа в момента е свързана с консултирането на няколко големи фирми. Това му осигурява добри доходи и възможност да си подбира клиентите, а попада в групата на “приходящите“, защото заявката му за политик е все още отворена.
Скромно засега е присъствието на бившия вътрешен министър Емануил Йорданов и на заместника му Явор Хайтов. По-големи шансове да успее да се наложи като име има вторият, тъй като това е ново начинание за него, докато Йорданов още не може да надскочи кюстендилските си мащаби като адвокат (макар и да се прехвърли към Софийската адвокатска колегия).
Ексшефът на ДНСП Иван Бацаров изостави адвокатската си професия, за да оглави отдела по сигурността към една банка. Засега работата му там явно го задоволява, но ситуацията лесно може да се промени.
Бивши следователи са адвокатите Альоша Върбанов, Богомил Тодоров, Владимир Манолов, Деню Гогов.
Най-изявени сред представителите на прокуратурата са бившият главен прокурор Иван Татарчев, ексшефът на военната прокуратура ген. Емил Карамфилов, бившите прокурори Благой Блажев, Владимир Хаджов, Атанас Махлелиев и Пламен Цанков. С най-голям авторитет в съдилищата се ползва Татарчев. Ангажирането му е и въпрос на престиж. В крайна сметка не всеки може да се похвали, че адвокатът му е бил главен прокурор на републиката. 



Тагове:   България,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. анонимен - :)
18.08.2010 21:42
Това много брадато бе.)))
Татарчев и Рени Цанова отдавна защитават грешници в райският съд
цитирай
2. анонимен - рени защитава ама другаде
06.09.2010 00:11
рени защитава ама другаде
цитирай
3. анонимен - Hi
26.11.2011 00:10
Hello. <a href=http://kaleostra.info/>kaleostra</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600887
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930