Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2010 20:06 - "Горна Арда" с инвеститор EVN е много изгоден проект
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1086 Коментари: 0 Гласове:
0



"Горна Арда" с инвеститор EVN е много изгоден проект   image

Когато е станал министър Трайчо Трайков е заварил иск от турския Джейлан холдинг за 95 милиона евро за проекта "Горна Арда. "Искът бе прекратен поради започналия процес на договаряне за проекта „Горна Арда" между Джейлан и EVN", уточни министърът на икономиката.

Трайков защити енергийния проект „Горна Арда" и споразумението с EVN, малко след като по време на парламентарния контрол премиерът бе разкритикуван в пленарна зала от предишния министър-председател Станишев и предишния икономически министър Петър Димитров.

Трайков обясни защо се започва проект, без да е ясно колко ще струва електроенергията от него. „Защото чуждестранният инвеститор поема пазарния риск, осигурява работни места, осигурява изпълнението на националната ни цел за възобновяеми енергийни източници", подчерта Трайков.

По повод упрека на Станишев и Димитров, че е сключено споразумение без проведен търг и конкурс Трайков изтъкна, че става дума за отношения между двете компании. Договорът с EVN бе подписан във Виена по време на визитата на премиера Борисов в австрийската столица.

За отправените критики от бившите управници към сегашните за това, че при новото споразумение за проекта НЕК има намален дял Трайков каза, че акционерното споразумение може да се променя. Той потвърди, че сега той е 70 към 30% в полза на EVN, но е записано, че при следващо увеличение на капитала съотношението може да се промени.

„Това дава свобода на НЕК, ако е необходимо и изгодно, да може да се променя съотношението в двете посоки", коментира Трайков.

Според него ще има още много увеличения на капитала, който сега е два милиона лева и ще трябва да стане от порядъка на милиард. Трайков е категоричен, че това съотношение на участие в капитала защитава интересите на НЕК и ни позволява да не се ангажираме със стотици милиони вложения.

Икономическият министър изтъкна, че подготовката на проекта „Горна Арда"струва много и че споразумението предвижда разходите да се финансират в съотношение 70% от EVN и 30% от НЕК.

Той подчерта, че това е проект с първокласен западен инвеститор, а не с офшорка и че ще дава чиста енергия.




Тагове:   Арда,   Много,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600512
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930