Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 13:23 - Американската AES иска да строи в България най-голямата слънчева централа в Европа
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 3271 Коментари: 3 Гласове:
1



Американската AES иска да строи в България най-голямата слънчева централа в Европа


image Според американския посланик инвестицията би била на стойност 400 млн. долара Ако българското правителство отговори положително, AES могат да дойдат и да строят възможно най-скоро.

AES биха искали да построят в България това, което би било  най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа - 80 мегавата. Това каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик на брифинг с  участието и на представители на американската компания AES Solar Energy, за възможностите за използване на слънчевата енергия в България.
   
Те са готови да инвестират в България близо 400 млн. долара за  построяването на това съоръжение и цената за българското  правителство е "нула", каза посланикът. По думите му американската компания е в разговори с българското правителство
от месеци - поне от времето, в което той е посланик у нас - от 6 месеца, и все още няма отговор от българска страна на искането за инвестиции. 

Ако българското правителство отговори положително, AES могат да дойдат и да строят възможно най-скоро, каза посланикът и определи като другата "добра новина", че съоръжението ще бъде построено на земя, която сега е неизползваемо летище край Силистра. Според посланика тази инвестиция би направила България един от лидерите в света по отношение на слънчевата енергия.

Директорът на AES Solar Energy Боб Хемфил заяви, че от компанията са ентусиазирани за възможностите в България за слънчевата енергия. Той каза, че от AES вече работят по проекти в Испания, Франция и Гърция, както и по проект в Италия.

Както посланикът правилно отбеляза, работим по проекта от около година, готови сме да започнем в момента, в който получим техническа поправка в закона за възобновяемата енергия, заяви Хемфил. По думите му в рамките на няколко седмици след такава промяна в закона, от компанията могат да изпратят хора на строителните площадки, които да започнат работа. Това означава чужда инвестиция в България, приходи от данъци и още един избор за българската енергийна система, който е независим от вносни горива, заяви Боб Хемфил.

В отговор на въпроси за исканата техническа поправка в закона, шефът на AES Solar Energy за България - Анелия Ърдли, обясни, че в сегашното законодателство има тарифа, обявена от ДКЕВР, с която се инвестира в съоръженията.

Проблематичното е, че дори след като инвестицията се е случила за конкретен проект, тарифата може да бъде намалявана всяка година до пет процента.
Т.е. аз инвестирам днес, след пет години моята тарифа може да е намаляла с по пет процента годишно - получава се нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, коментира Ърдли. По думите й така няма прогнозируемост, а в останалите европейски страни преференциалната тарифа се фиксира в някакъв момент от развитието на проекта и инвеститорът знае, че тя е твърда до края на проекта.

На въпрос дали се настоява за поправка в закона специално заради конкретната инвестиция и какъв е отговорът от страна на правителството, посланик Джеймс Уорлик заяви, че промяната не е само за една компания, а за да може да бъдат привличани инвеститори на възобновяема енергия, включително и слънчева, но това не означава, че е направена само за американски компании - всякакви могат да дойдат. В известна степен това, за което имаме искане, е промяна, която ще донесе полза за целия сектор, добави Боб Хемфил.

"България казва, че иска енергийна диверсификация - ето, има такава възможност, възползвайте се. България казва, че има нужда от чуждестранни инвеститори - ето ви възможност, възползвайте се от тези 400 млн. долара", каза Джеймс Уорлик. Тук имаме компания, която "чака, чака, чака...", добави той. Ако продължат да чакат, те ще потърсят други начини, защото слънцето свети и в Румъния, каза дипломатът.




Гласувай:
1



1. boristodorov56 - Ще разреши ли Путин?
28.07.2010 13:25
Ще разреши ли Путин?
цитирай
2. mglishev - Страхотна новина!
28.07.2010 13:52
Слушах преди малко по радиото. Самият факт, че има подобен интерес към България, вече е добре. Разбира се, и американците не бива да имат монопол у нас, норуснаците пък изобщо не трябва да ги има в България, така че - дано стане работата. На нас са ни нужни не просто чужди инвестиции (и не на всяка цена), а разнообразни чужди инвеститори, които да се неутрализират един друг, за да запазим суверенитета си.
цитирай
3. mavericos - :)
28.07.2010 15:21
Споделям мнението на #2 Не мисля че в 21 век в страна бореща се за равенство в ЕС е редно да се създават енергийни монополни структури... не че ги няма но се стремим да ги премахнем.. колкото и клиширано да звучи това :)
А относно такава огромна инвестиция в ЕКО енергия в България би била значително подобрение на енергийната ни стабилност и може дори да ни изведе до литерско място... (поне в едно да сме 1-ви дай боже!) на износители на екологична енергия :) което звучи като приказка според мен!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584126
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031