Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2010 21:22 - По-евтин руски газ без посредници срещу участие в „Южен поток”
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



По-евтин руски газ без посредници срещу участие в „Южен поток” image

Русия убеди България да започне строителството на газопровода „Южен поток", а в замяна се съгласи на нови по-ниски цени на природния газ, който доставя. Това е резултатът от продължилите два изтощителни дни българо-руски преговори в Евксиноград. Само ден след подписването на „Пътната карта" за изграждане на газопровода и българските, и руските медии са единодушни, че България успя да изтъргува участието си в енергийния проект. Разликата е в акцентите.

За нашите медии е по-важно, че „след тежък пазарлък" природния газ, доставян от Русия, ще поевтинее със 7% веднага, според вестник „Труд", а за „Стандарт", че ще купуваме синьото гориво без посредници.

Неочакваният изход, отбелязват руските медийни наблюдатели, трябва да направи България по-сговорчива, която винаги е била заинтересована да е транизитираща руски газ държава.

Равносметката е следната. Подписаната „пътна карта" представлява подробен график с техническа и икономическа обосновка за изграждане на енергийния мегапроект, чиито капацитет е 63 млрд. куб. метра, а на територията на България той ще струва по предварителни разчети около 835 млн. евро.

Новите цени на газа ще бъдат договорени след като изтече действащият в момента договор с „Газпром". До 30 юни 2011 г. ще трябва да се подпишат договорите за доставка на газ без посредници за българския пазар, а самата доставка на синьото гориво по новите цени ще започне от 1 януари 2013 година. Преференционалните обеми от руски природен газ за България ще останат и след 2013 година. Конкретните цифри не бяха разкрити, защото останалите европейски страни също следят новините от България и това ще изиграе роля за допълнителни аргументи в преговорите с руската страна, което ще утежни ситуацията, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той се присъедини към финалните преговори между енергийните министри на България Трайчо Трайков и на Русия Сергей Шматко. Прибра си за спомен химикалката, с която бе скрепен договорът за газа, и разясни на журналистите, че не друг, а „ние махнахме посредниците". Единственият доставчик, който ще сключва сделките ще бъде „Булгаргаз".Постепенно ще отпаднат „Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпромекспорт" - и трите дъщерни дружества на „Газпром".

По време на преговорите, които не са били леки и са продължили до момента на самата пресконференция, премиерът Борисов каза, че е имал предвид защитата на българските потребители основно, както и състоянието на българската икономика и руските партньори са разбрали тези аргументи. В противен случай според Борисов, топлофикациите щяха да фалират, а българските потребители щяха да преминат на алтернативно гориво.

Русия е заинтересована не само от това българските потребители да ползват руския природен газ, но и от инвестиции в сферата на газификацията в България и по този повод също ще се водят преговори с България, обясни другата гледна точка руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости. Ръководената от него делегация планирала да отлети за Москва в петък, но останали и в събота в името на спогодбата. Само веднъж, към 3 часа след полунощ, излезли да вземат малко въздух из Варна.

„Фактите за постигнатите договорености са коректни и са добри за България. Около тези договорености няма напрежение, което да се сваля, по-скоро преди това имаше напрежение. Това, за което се разбрахме е началото, не краят", обобщи министър Трайчо Трайков.





Тагове:   участие,   „Южен,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5599953
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930