Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 13:53 - Яхтеното пристанище "Марина Диневи" в Свети Влас е незаконно построена върху държавна собственост!
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 3168 Коментари: 0 Гласове:
0



Яхтеното пристанище "Марина Диневи" в Свети Влас е незаконно построена върху държавна собственост!


image
Прокурорска проверка ще установи как е построено пристанище върху изключителна държавна собственост


Яхтеното пристанище в Свети Влас е незаконно построено върху държавна територия, без каквото и да е право на собственост или ползване, стана ясно на пресконференцията на несебърската партия ДЕЛА. От ДЕЛА представиха документи, според които дружеството „Куентин" ООД с управител Динко Динев е признато с нотариален акт за собственик на територия, изключителна държавна собственост, без никакви налични доказателства, удостоверяващи право на собственост или друго ограничено право на ползване.

Освен липса на право на собственост липсват и доказателства, че пристанището е изградено на концесия или е налице право на строеж върху държавен имот, твърдят още от ДЕЛА. Председателят на ДЕЛА Атанас Терзиев посочи абсурдната ситуация, в която министерство на регионалното развитие и благоустройството в мандата на Асен Гагаузов е съгласувало проекта за ПУП за яхтено пристанище в качеството си на заинтересовано лице по смисъла на закона, а именно като собственик.

Как така министърът счита имота за държавна собственост, но едновременно с това съгласува строеж на частна фирма върху него?", изрази недоумението си Терзиев. От ДЕЛА подложиха на съмнение и действията на бившия министър на транспорта Петър Мутафчиев, чието подопечно министерство също е съгласувало проекта без дружеството „Куентин" ООД да има каквито и да било първични документи за собственост.

От наличните публични документи и снимков материал става ясно, че строежът на пристанището на Диневи е реализиран върху част от крайбрежна плажна ивица, като по-голямата му част е върху площ, отнета от Черно море, т.е. от територии, изключителна държавна собственост според разпоредбите на Конституцията, заяви Терзиев. Според него безпроблемното съществуване на това съоръжение до момента очевидно е ставало с протекции от най-високо ниво и години наред пристанището е било посещавано и легитимирано от политици, въпреки очевидните нередности около собствеността и законността му.

„Защо не е била извършена оценка на въздействието върху околната среда от МОСВ? Не разбирам как иначе много активните екологични организации не са изразили позиция по такъв мащабен проект.", посочи още Терзиев.

Общинският съветник от ДЕЛА Николина Тодорова направи аналогия със случая с опита за построяване на незаконен частен остров на Южния плаж в Несебър преди 5 години, когато всички институции взаимно си прехвърляли топката за отговорността, но в крайна сметка абсурдният строеж е бил спрян.

„Необходимо е внимателно разследване на действията на всички контролни и одобряващи органи, защото в случая се касае за цяла поредица от отговорни институции и дори министри, които са слагали подписа си под разрешения за обект, което е собственост на държавата", посочи още Терзиев. От ДЕЛА попитаха също каква е била причината отговорните институции да си затварят очите за толкова очевидни нарушения.

Общинският съветник от партията Константин Гюпчанов посочи, че освен незаконното заграбване на плажна ивица, дружеството е успяло да си върне неправомерно милиони левове ДДС за строителството на пристанището и сградите върху него. Според Гюпчанов в справките в имотния регистър пристанището дори е ипотекирано.

В края на пресконференцията Терзиев обяви, че ще предаде сигнала и материалите до главния прокурор, министъра на вътрешните работи, ДАНС и НАП, като изрази надежда, че компетентните органи ще потърсят отговорност на замесените лица и държавата ще защити собствеността си в съответствие с показаната воля за борба с корупцията и злоупотребите на сегашното правителство. От партията поискаха още пълна проверка на всички корупционни скандали в община Несебър за последните 3 години, където управлява представляваната от братя Диневи партия Море.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5601440
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930