Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 10:35 - Хванаха Желева в лъжа за фирмата й
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1509 Коментари: 0 Гласове:
2



Хванаха Желева в лъжа за фирмата й   image

Проверка на БНР в Търговския регистър установи, че кандидатът за еврокомисар Румяна Желева е продала фирмата си "Глобал Консулт" за 5000 лева. Решението, под което Желева се е подписала като едноличен собственик, е с дата 9 април 2009-та година. По това време сегашният министър на външните работи е евродепутат.

Тя стана евродепутат през 2007 година, когато бе избрана от листата на ГЕРБ. И по това врем е била изпълнителен директор на търговското дружество "Глобъл консулт". Главните обвинения вчера към нея бяха, че не е предоставила тази информация на Европарламента.

В документа, открит от БНР, е описано, че чрез сключване на договор за покупка-продажба Желева прехвърля 200 дяла от капитала на фирмата си на Ивета Кирилова Колева и още 300 дяла на Светослав Неделчев Донев. Всеки дял е на стойност 10 лева. След прехвърлянето капиталът се разпределя между двамата нови собственици, а Желева е записала, че прекратява членството си като съдружник.

След като решението е внесено в Агенцията по вписванията Румяна Желева е заличена като собственик и управител на фирмата на 22 април миналата година.

От Сметната палата отказаха да коментират данните в имуществената декларация, подадена от Румяна Желева. Причината е, че Палатата все още не е приключила насрещните проверки за верността на декларациите, попълнени от членовете на новото правителство.

Румяна Желева е подала своята декларация в края април 2009-та година. Документът съдържа информация за имотното състояние на Желева през предходната година, когато тя беше евродепутат. В текста не са посочени дялове или акции в дружества.

От Сметната палата казаха, че все още не е ясно кога ще приключи проверката на декларациите.

Днес по обед в Брюксел Пиа Хансен, говорител на председателят на Еврокомисията, каза, че Жозе Мануел Барозу не смята да се намесва в процеса на изслушване на комисарите. Въпросът за евентуален конфликт на интереси при нея беше централен на редовната пресконференция в Европейската комисия, която обаче засега се въздържа от оценки.

Жозе Барозу досега не е давал мнение за никой от изслушванията на кандидат комисарите. Това ще е неуместно за процес, който е още по средата си и оценяването на кандидатите от Европейския парламент продължава.

Пиа Хансен бяви, че още преди изслушванията, Желева му е дала уверения, че е попълнила декларацията си за конфликт на интереси, изцяло в съответствие с изискванията. Според креспондент на БНР, присъствал на преконференцията в Брюксел, комисията не е проверявала достоверността на данните, декларирани от един или друг кандидат. Всички те са били подробно инструктирани за информацията, която трябва да предоставят, в това число и за дялове и участия във фирми.

Дали службите в Европейската комисия са си задали въпроси около декларираната от Румяна Желева покупка на вила на морския бряг на стойност 1000 евро или около това, че за една година време като евродепутат тя е успяла да спести от заплати и командировки 73 хил. евро. По този повод Пиа Хансен заяви, че не е нейна работа да прави подобна оценка. Тя каза още, че не и е известно след снощи Жозе Барозу да е говорил с Румяна Желева на тема конфликт на интереси, нито да е обсъждал с българския премиер евентуално нова номинация от България.

"Когато председателят получи писмените искания за информация и позиция по случая от Европейския парламент, той ще им отговори в най-кратък срок", увери в заключение говорителката на председателя на Еврокомисията.

Да припомним, че по-рано днес Румяна Желева заяви пред журналисти, че иска да приключи проверката по нейния случаи преди да коментира в детайли поставените й вчера въпроси. "Тогава можем да говорим отново. Не би могло да бъде коректно да правя каквито и да е било повече изказвания. Нищо не обмислям в момента. Трябва да изчакаме това, което поиска всъщност комисията. Смятам, че до 19-ти трябва да са готови с правните становища, за да може след това комисията да вземе решението", беше категорична Желева.



Тагове:   лъжа,   Желева,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584141
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031