Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2010 11:03 - Науката зад "Аватар"
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 2031 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 11.01.2010 16:54


Науката зад "Аватар" image

Авторите на ново изследване са направили анализ кои от нещата във филма "Аватар" са реалистични от научна гледна точка и кои - напълно невероятни.

Според специалистите една от реалистичните концепции, представени в лентата на Джеймс Камерън, е тази, че на луните в галактиката Млечен път, които са в пъти повече от планетите, е възможно да има условия за живот. Сатурновата луна Титан може да бъде разглеждана като прототип на обитаем спътник, който от геоложка и метеорологична гледна точка е също толкова разнообразен, колкото е и Земята.

Сред представените възможни идеи в "Аватар" е и тази, че биологичната еволюция на друг обитаем свят може да поеме различен път от този на нашата планета. Във филма биосферата на Пандора поддържа "извънземен резерват Серенгети от най-разнообразни създания". Дихателната система на много от видовете функционира различно от нашата. Биолуминисценцията също играе важна роля в комуникацията между организмите. Концепцията, че атмосферата на друг обитаем свят може да е подходяща за дишане само за местните организми, но не и за хората, също звучи правдоподобно. В "Аватар" за човешките същества е трудно да дишат въздуха на Пандора и затова те трябва да носят специални маски.

Сред невероятните неща, показани във филма, е съществуването на магически материал, наречен unobtanium, който е описан като метален свръхроводим кристал със свойството да захранва коссмически кораби и да задоволява енергийните нужди на Земята. Истината е, че дори да съществува подобен елемент, той ще се образува в дълбините на супер-Земя, откъдето няма да е възможно да бъде извличан. Дори и да може да се добива, химическата му структура лесно ще може да се синтезира и няма да е необходимо да се строят космически кораби, които да го разнасят между звездите.

Друго невъзможно нещо, представено в "Аватар", са летящите планини на Пандора. Във филма те представляват носещи се във въздуха късове от свръхпроводимия загадъчен материал unobtanium. На луна като Пандора вероятно се поражда мощен електрически ток, протичащ в силно концентриран магнитен вихър, който е свързан с планетата-майка. Подобно явление се наблюдава между Юпитер и луната Йо и произвежданата от него енергия се равнява на около два трилиона вата. Истината е, че всички живи клетки могат да бъдат унищожени от подобни крайно интензивни магнитни полета.

Обитателите на Пандора са сини хуманоиди с височина около 2,5 метра. Едно от невъзможните неща, показани в "Аватар", е подобни същества да еволюират някъде във Вселената.


Тагове:   аватар,   науката,


Гласувай:
1



1. viki02 - Не е лошо, за хора , които нямат сериозна работа.
05.01.2010 11:17
Може да се позабавлява човек с такива играчки.
Но! Знае се, че преди време се е смятало за напълно невероятно да се лети в небето! ТАка че ще си спестя тези изследвания! :)
От друга гледна точка, остават ми година-две живот и или лично ще се убедя, или въобще не ме интересува, кое е вероятно. Така че, нека си гледаме работата. И да учим младите да са по-ангажирани с ежедневието, а не с такива "разработки". Има истински разработки, които могат да ги направят по-знаещи и можещи!

Никога не искам да упправлявам, какво да прави. Само споделям личната си гледна точка, даже две от тях.

НО забележете, за ИДЕЯТА на филма, която е много ангажирана с проблемите в Света днес, не се говори много. Както започнах един пост и ще го продължа, вече е в ход ТРЕТА СВЕтовна война, за която говори и Нострадамус. И тя не прилича на досегашните, в нея е ангажиран всеки един от нас. Ама повече лапаме мухи, и по-малко сме ангажирани с това, което РЕАЛНО става.

Не те обвинявам, че си прекопирал тези изследвания в поста си. Тук всеки така прави с малки изключения. А и това е едно разпространение на информация.
Обръщението ми е кам масовия читател тук.
цитирай
2. анонимен - ха-ха-ха
05.01.2010 11:49
Горкият Галилей! Горката наука!
цитирай
3. mavericos - ...
05.01.2010 12:31
Ако Нютон живееше на тази планета... Ябълката щеше да го набие и да го изхвърли от летящия остров... и докато пада от 381023128 метра височина той щеше да осъзнае какво е гравитация ;D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584126
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031