Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2009 18:23 - Само добри намерения след Копенхаген
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 718 Коментари: 0 Гласове:
0



Само добри намерения след Копенхаген

Преговорите в Копенхаген завършиха без особен успех. Макар страните от ООН да постигнаха съгласие около американското предложение, предвиждащо ограничаване на глобалното затопляне с до 2 градуса то няма да се превърне в резолюция на организацията и така да влезе в законовата база всичките 193 страни По-този начин точките от плана на американския президент Обама и неговата администрация, около който се обединиха страни като Китай и Индия, остава по-скоро добро намерение.

imageГенералният секретар на ООН Бан Ки-моон все пак приветства споразумението. По думите му обаче още следващата година то трябва да се превърне в задължително за членките на организацията, допълни Ки-муун

Важността на един такъв документ ще бъде осъзната единствено ако го видим в нормативната уредба на страните, каза още генералният секретар на ООН

Припомняме, че късно вчера САЩ успя да обедини около себе си 20 нации, сред които Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка около предложението си. В основите си този акт предлага затоплянето на атмосферата да бъде ограничено с до 2 градуса по Целзий над средните от времето преди индустриалната ера. За най-бедните страни ще бъдат заделяни всяка година по 30 млрд. долара до 2012 и по 100 млрд. долара до 2020 г, се посочва още в документа.

Това предложение обаче беше отхвърлено от някои развиващи се страни, което блокира преговорите тъй като, за да приеме формата на международно споразумение на ООН, то трябва да бъде одобрено от всичките 193 нации. Една от причините е че то не съсдържа конкретни мерки, кои страни с колко да намалят емисиите си въглероден диосид.

На този етап голям брой страни за застанали зад американското предложение, натискайки датския премиер Ларс Расмусен, който е домакин на срещата да приеме предложението.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че няма да скрие своето разочарование, ако не бъде постигнато споразумение, което да влезе в законовата уредба на всички страни. По думите ми той Европейският съюз ще подкрепи предложението на американския президент Обама и неговия екип. Същото се очаква да сторят и от африканските страни.

Основната опозиция на проекта идва от страните в Латинска Америка - Венецуела, Никарагуа, Куба, Еквадор и Боливия, както и островните страни в Карибския басейн и Тихия океан.

Тяхното искане е ограничаването на глобалното затопляне да бъде в рамките на 1.5% над нивата от преди индустриалната, тъй като по-високите стойности могат да застрашат тяхното крайбрежие и територията като цяло.

Водещият делегат на една от тези страни разположена в Тихия Океан заяви че не може да продаде срещу „30 сребърника" да продаде бъдещето на страната си.



Тагове:   намерения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5599750
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930