Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2009 19:03 - Дубай на ръба на фалита
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1125 Коментари: 0 Гласове:
0



Дубай на ръба на фалита

imageСтрана на всичко грандиозно, сега Дубай е на ръба на фалита, неспособен да удовлетвори финансовите си задължения, пише френския Льо Монд.

Шокът от разсрочването на дълга на две от ключовите компании- конгломератът Duba? World и филиалът му в сектора на недвижимите имоти Nakheel до 30 май 2010 г., беше „гарниран" от факта, че никой не очакваше подобен катаклизъм в момент, когато пазарите мислеха, че окото на бурята се отдалечава.

Дългът на Duba? World, оценяван на 59 млрд. долара, формира основната част от този на емирството, който от своя страна се оценява на между 80 и 90 млрд. долара.

Неговият филиал Nakheel, инициатор на строителството на прочутите изкуствени острови във формата на палма, не е способен да изплати до 14 декември дълг от 3.5 млрд. долара. Емисия от 1.2 млрд. долара дългови книжа на Limitless- друг клон на Duba? World в имотния сектор, също изтича през пролетта.

imageОще един знак за тежката финансова ситуация на емирството е това, че Дубай спешно емитира 5 млрд. долара държавни бонове от програмата си за 20 млрд. долара държавни бонове, страртирала в началото на годината.

Duba? World е гръбнакът на икономиката на малката нация от Залива, опора на федерализацията на Обединените арабски емирства. Неограничената експанзия на на холдинга (транспорт, пристанища, строителство и т. н.) в Дубай и чужбина беше финансирана с цената на колосални задължения пред инвеститорите, начело с „братските" съседни емирства, като Абу Даби, и международните банки.

Безизходицата, в която се оказа емирството, моментално доведе до намаляване на финансовата оценка на шестте основни национални компании от рейтинговите агенции (Moody"s и Standard & Poor"s) и съответно-оскъпяване на заемите. Националните компании трябва да покрият дългове от 50 млрд. долара през следващите три години, равняващи се на три четвърти от БВП на страната.

imageДубай не притежава петролните и газови ресурси на Абу Даби, с които да се защити. В основата на двуцифреният му икономически ръст от 2000 г. досега беше строителството, което направи страната символ на лесните и бързи пари. В момента липсата на средства на Nakheel спряха няколко грандиозни проекта, в частност- строителството на най-високата кула в света. Изпълнителят по нея BTP не е получавал парите си с месеци.

Кризата в сектора на недвижимите имоти понесе по течението си и местната банкова система. Прочутият портфейл от индустриални и имотни активи в чужбина на емирството, от друга страна, страда от несигурността на западната икономика.

Всичко това е тежък удар за шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум- неговата дясна ръка, президентът на Duba? World Ахмед Бен Сулейем е на път да напусне поста си, след като по-рано това се случи с друг негов предан човек - Самеер ал Аснари, който ръководеше дубайския суверенен фонд Duba? International Capital.

За да излезе от трудното положение, Дубай трябва да се обърне към Абу Даби- именно затова в началото на месеца шейх Мохамед посети съседното емирство- за да се убеди в здравината на връзките на водещата двойка емирства в ОАЕ. И евентуално ще трябва да заложи двете последни перли в дубайската корона- Emirates Airlines и Duba? Ports.



Тагове:   Дубай,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600422
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930