Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2009 13:32 - България не е обмисляла излизане от "Набуко"
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1258 Коментари: 2 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България не е обмисляла излизане от "Набуко"

Няма никаква конкуренция между отделните проекти, коментира политическият консултант на проекта Йошка Фишер

image
   

Не сме разглеждали варианти България да излиза от  "Набуко". Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде Агенция „Фокус".

На посещение у нас днес е бившият външен министър и вицеканцлер на Германия Йошка Фишер, който е политически консултант на европейския газов проект. В рамките на визитата си той се срещна с премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

България притежава 16.5% от целия проект и трябва да осигури около 300 млн. евро собствени средства до приключването на проекта. В условията на криза всяко евро е важно, но за важните и приоритетни проекти, пари има, каза Трайков.

По отношение на въпроса, откъде ще се осигури газ за „Набуко", Фишер каза, че в Северен Ирак има две големи находища на газ. "Синьо" гориво може да се доставя и от Азербайджан и Туркменистан. Не знам как ще се развие ситуацията в Ирак, но знам, че Северът е стабилен и тези две находища се намират на север, каза той.

Трябва крачка по крачка да направим реализацията, за да сме абсолютно сигурни, че ще имаме тяхното съгласие за доставка на газ. При финансирането също правим големи крачки напред, каза още Фишер. По думите му 2010 година ще бъде от голямо значение на проекта.

Днес стана ясно, че няма промяна във финансовата стойност на проекта. Очаква се той да струва около 8 млрд. евро.

В бъдеще Европа ще се нуждае от все повече и повече газ. Няма никаква конкуренция между отделните проекти. Това каза още Фишер. Той добави, че всяко правителство трябва да подкрепи проекта, тъй като той впоследствие ще се изплати многократно


Тагове:   Набуко,


Гласувай:
0



1. анонимен - Да бе Набуко....
03.11.2009 14:58
Не мога да разбера как ние българите станахме пълни олигофрени?
И преди съм подчертавал че без благословията на Русия газ за Набуко няма да има и строежът му е едно безумно харчене на парите на българина(за нашата част)
Русия вече сключи договори за изкупуване на Туркменистанският и Азербайджанският газ на около 80%!!!За какъв газ от Ирак плямпат някои?
Скоро Американците ще се изтеглят от Ирак и там ще настъпи абсолютен хаос,още повече че и сунити и шиити ненавиждат Америка.Те ще предпочетат да продават газа си на Русия и тогава?
С Иран и някои арабски държави Русия изгражда нещо като газов Опек,та газ с американска благословия няма да има и в близките 50 години!!!
Та е време да излезем от олигофреничните дискусии за Набуко и подсктрекателствата против Русия!!!
Но не,много наши олигофрени не ще изоставят безумното начинание защото от строителството му ще капе....?Ами познайте какво!!!
Успех България и правете си ковчези братя българи,защото бедността ще се увеличи още мъничкоооооо...:))))))
цитирай
2. анонимен - О, о, я си опресни географските п...
04.11.2009 11:10
О,о, я си опресни географските познания!
Между Русия и Ирак стои познай кой? Тюркийе.
И още няколко дребосъка, между които Грузия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5601452
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930