Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 09:01 - Преговорите с Турция не засягали ролята на България в "Южен поток"
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
0



Преговорите с Турция не засягали ролята на България в "Южен поток"

image
България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на „Южен поток”. Това е заявил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на срещата си със заместник министър-председателя на Русия Сергей Собянин, съобщиха от икономическото министерство. Такава информация е била предадена на страната ни днес при посещението на министър Трайков в Русия, става ясно от информация на руското енергийно министерство.

От родното икономическо министерство пък съобщават, че вицепремиерът на Русия Собянин е потвърдил намерението за удвояване на обемите транзитиран газ с промяна в технико-икономическите параметри на газопровода „Южен поток”. Преговорите с турската страна са свързани с един от вариантите за трасе на тръбата през Черно море и не засягат ролята на България в този проект. Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството може да започне през 2010 година, е подчертал на среща с министър Трайков по-рано министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, се казва в съобщението на МИЕТ.

През следващата седмица в София ще се съберат работните групи по проекта, които ще продължат работа по изготвяне на споразумение между акционерите и устава на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване. На тази среща по настояване на министър Трайков ще започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с „Газпром". Българската страна отново е заявила позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта „Южен поток”, допълват от МИЕТ. По проекта Бургас - Александруполис България очаква от проектната компания представяне на вариант с прокопаване на канал и разширяване на пристанището като алтернатива на плаващите буйове за разтоварване на нефта. На тази база съвместно с местните власти и обществеността на засегнатите общини ще бъде взето решение за технологичния вариант за осъществяване на проекта. Необходими са ясни гаранции за екологичната безопасност на нефтопровода, е подчертал министър Трайков.

Позицията на Русия по проекта Бургас – Александруполис е непроменена, е заявил Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта Самсун – Джейхан. Двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия, ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета. България очаква гаранции за запълване капацитета на тръбите. Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта АЕЦ „Белене" продължава. За България проектът е не само политически, по-важна е финансовата част, заяви министър Трайков.

След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков е подчертал, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти.

Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани компании като инвеститори в проекта. Българо-руската Междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава на 10-11 декември 2009г. в София. За това са се договорили съпредседателите на комисията Трайчо Трайков и Сергей Собянин.

Българската страна постави за разглеждане теми, свързани с възможността за участие на български фирми като изпълнители и подизпълнители на Зимните олимпийски игри в Москва през 2014 г ; за откриване на митнически терминал за обработка на активни стоки в руското пристанище в Кавказ и пряка железопътна фериботна връзка; да се разреши на български превозвачи да извършват чартърни полети за туристи от Русия; за балнео- и санаториално лечение в България на инвалиди, ветерани и други социално слаби групи към здравно-осигурителната каса на Руската Федерация; за военнотехническо сътрудничество и по въпросите за инвестициите. По някои от тези теми ще има решения още преди сесията на 10-11 декември тази година.





Тагове:   южен,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5583870
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031