Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 18:44 - В „Южен поток” вече стават трима
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове:
0



Към газопровода «Южен поток» иска да се присъедини още един играч. Френската електроенергийна компания Electricite de France започна преговори за влизане в проекта, съобщи Reuters, като се позовава на източник от компанията.

Electricite de France се надява да получи 10% от акциите, или по 5% от книжата на руската „Газпром" и италианската Eni. Първите коментари са положителни.

Според източниците на Reuters френската компания ще влезе в проекта в края на ноември, макар за „Газпром" подобни идеи да се определят като „доста преждевременни".

image„Газпром" и Eni държат равни дялове (по 50%) в проекта за доставка на руски газ до Европа, който да заобикаля територията на Украйна. Тръбите ще минават от руското пристанище Джубга до Бургас по дъното на Черно море. Според „Газпром" около 80% от руския природен газ, доставян в Европа, преминава през територията на Украйна.

И за да избегне споровете напоследък между Москва и Киев, Русия реши да инвестира заедно със западноевропейски компании алтернативни маршрута. Освен „Южен поток", в процес на разработване е и „Северен поток". По него ще се доставя руски газ до Германия по дъното на Балтийско море. Към този проект интерес прояви друга френска компания - GDF Suez, която също желае да получи дял от съвместната компания Nord Stream AG. В нея "Газпром" има мажоритарен дял от 51%, германските Wintershall Holding и E.ON Ruhrgas - по 20%, а холандската Gasunie - 9%.

Засега ЕС поддържа конкурентния проект Nabucco, който ще доставя газ от Азербайджан и Грузия през Турция и България за Западна Европа. Основният аргумент на ЕС е, че чрез Nabucco ще се изключи напълно зависимостта на Европа от руски газ, но все още е спорно дали тази тръба ще се пълни, ако към нея не се присъединят арабски държави и Иран.

Освен това по предварителни разчети „Северен поток" е доста по-скъп от Nabucco. За първия са планирани 25 млрд. евро, а за втория - 7,9 млрд. евро. Затова пък капацитетът на „Северен поток" е за 63 млрд. куб. метра газ на година и те са гарантирани, докато на Nabucco е 31 млрд. куб. метра и все още няма гаранция за тях.

Според агенция „Новости" „Газпром" и Eni вече са обсъждали възможността Electricite de France да им стане съдружник. Специално за руския гигант това е добре от гледна точка на конкуренцията с Nabucco. От друга страна това ще позволи на руската и на италианскакта компании да намалят разходите си за изграждане на тръбопровода. Има и още един позитивен ефект - най-вероятно акциите на „Газпром" ще поскъпнат, което е от жизнено важно значение за компанията. Подобна реакция на пазарите имаше през юни, когато GDF Suez обяви, че иска дял от „Северен поток". Отчетено бе поскъпване на книжата средно с 1,5% за около седмица.



Тагове:   южен,   поток,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5601780
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930