Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2009 10:00 - Източна Европа може да потъне още веднъж
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1742 Коментари: 0 Гласове:
0



Източна Европа може да потъне още веднъж     var carousel_1254246144 = new SimpleCarousel("slideshow",{ navigation : { prev : "material_header_prev", next : "material_header_next"} }); carousel_1254246144.init();

imageЗадава ли се двойна криза? Много водещи икономисти пргнозират тъкмо това. Ако техният сценарий се сбъдне, икономическото възстановяване в Източна Европа ще се отдалечи още повече.

Това отбелязва в свой коментар радио "Дойче веле".

Въпросът за възможна двойна рецесия, или рецесия с W-образна форма, се поставя все по-често. Всъщност през последните дни чуваме само това. Икономисти с най-солидна репутация от двете страни на Атлантическия океан поддържат тезата, че рискът светът да се сблъска с точно този икономически феномен расте непрекъснато. И Европейската централна банка не изключва двойна рецесия, а директорът на МВФ Доминик Строс-Кан и страните от Г-20 настояват за продължаване на държавното стимулиране на икономиките, за да се избегне такава двойна криза. Много икономисти вярват, че всякакви признаци на възстановяване се дължат единствено на трилионите долари, изсипани глобално от правителствата в спасителни пакети.

 

Признаците за съживяване са подвеждащи

 

 

За растяща опасност от двойна криза предупреждават и двете най-видни американски икономически светила в момента: Нуриел Рубини, който предсказа световната финансова криза, и финансистът Мохамед Ел Ериан, друг пророк на кризата, смятан за финансов гений и вероятен бъдещ директор на МВФ.

Според Ел Ериан и Рубини има голяма опасност производството да остане потиснато поради безработицата, замразените доходи и липсата на кредитиране - всичко това ще хвърли икономиките в още една водеща надолу крива. Ел Ериан казва още, че докато не намалее безработицата (а той предвижда необикновено дълъг период на растяща безработица) и не се увеличат доходите няма надежди за стабилно възстановяване. Именно тези два фактора са ключът към възстановяването, твърди финансистът.

Мохамед Ел Ериан, който управлява $850 милиарда долара инвестиции в PIMCo, предупреждава, че посрещнатите с еуфория признаци за икономическо съживяване са подвеждащи: „Нещата съвсем не вървят към по-добро, те просто се влошават по-бавно", заяви наскоро той.

 

 

Източна Европа съвсем не е защитена от двойна криза

 

 

Според списание BusinessWeek точно това се случва в Източна Европа: нещата просто се влошават малко по-бавно, но мнозина бързат да приемат по-бавното свиване на икономиките като знак за съживяване. Пример за това е Латвия, където се шири оптимизъм, тъй като икономиката на страната се е свила „само" с 19.6 на сто вместо с предвидените 22 - 28 процента.

Източна Европа съвсем не е защитена от двойна криза, пише Wall Street Journal. Според изданието има голяма вероятност икономиките в региона да потънат още веднъж преди за започне „истинско възстановяване". Причина за тази прогноза е зависимостта на икономическата активност в Източна Европа от възстановяването на Германия и на еврозоната. Но според икономисти като Нуриел Рубини развитите европейски икономики ще се възстановяват бавно, а ако пострадат от двойна криза, може да последва продължителна стагнация.

BusinessWeek се чуди на смайващия правителствен оптимизъм в Източна Европа, където в много от страните се държали така, „сякаш кризата не ги засяга". Сега всички чакат пари отвън, защото хазните се изпразват, пише списанието, но с оглед на опасността от двойна криза инвеститорите остават крайно предпазливи.

 

 

Демографският проблем удължава кризата

 

 

По отношение на прогнозите за Източна Европа икономистите са единодушни, че регионът ще остане в криза по-дълго от другите. Източноевропейските икономики могат да се възстановят само в условия на глобален икономически подем, но това е далечна перспектива, твърди Wall Street Journal. Тази перспектива може да се отдалечи още повече, ако двойната криза се превърне от теория в реалност.

Друг американски икономист, нобеловият лауреат Гери Бекър, внася допълнителен песимизъм в дискусията, въпреки убеждението му, че двойна криза няма да има. Бекър очаква дори бурно възстановяване, но не в държавите, в които населението намалява. По тази причина икономистът не вярва, че Европа ще се съвземе изцяло: „Всички държави в Европа", казва той, „са с демографски проблеми, тъй като населението им има отрицателно възпроизводство. Най-сериозен е проблемът в Германия, Италия, Белгия, Испания и Източна Европа."

Бекър твърди, че икономическата съдба на държавите се определя от тяхната демографска картина. Държавите с ниска раждаемост ще останат в перманентна рецесия, прогнозира експертът.



Тагове:   още,   може,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600702
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930