Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2013 06:58 - Яжте най-съвершенната храна - авокадото
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 3814 Коментари: 1 Гласове:
15

Последна промяна: 22.07.2014 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Защо авокадото е най-съвершенната храна в света и супер полезно за здравето? Авокадото е плод с вкусови качества на зеленчук,  а по хранителни качества  наподобява тези на ядките.
Авокадо (Persea americana) е дърво от семейство Лаврови.   Плодът му е наричан “алигаторова круша” заради крушоподобната форма и зелената обвивка като крокодилска кожа и е култивирано преди 7000 години в Южна Америка.
Днес най-големите производители на авокадо в световен мащаб са САЩ, Мексико, Бразилия, Колумбия, Доминиканската република и други, а в Европа – Испания, Италия, , Португалия, Гърция и Турция
.Познати са над 500 вида авокадо, като основните 3 са мексиканско, гватемалско и западноиндийско. 
Авокадото е изключително богато на витамин К и добър източник на А, C, D, Е и витамини от групата В. Авокадото съдържа голямо количество минерали, най-вече калий, цинк, мед, магнезий и желязо. Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини.Маслото от авокадо също е с много високо качество и е широко използвано в козметиката, лесно прониква в кожата и я освежава. 
image

То не само съдържа всичко, от което човек се нуждае, но може и да допринесе за превенцията и контрола на редица болести - алцхаймер, рак, сърдечни заболявания, диабет и други.То намалява "лошия" холестерол, нормализира кръвното налягане и предпазва от язва, гастрит, анемия, жлъчни, чрнодробни и бъбречни заболявания, укрепва имунната система и стабилизира нервната система.

Авокадото е висококалоричен плод, но с нисък гликемичен индекс. Съдържащите се в авокадото белтъчини и омега-6 ненаситени мастни киселини го правят идеален заместител на месата и млечните продукти.Авокадото ускорява метаболизма и подобрява храносмилането. Включването му в диетата прави хранителното меню по-балансирано и по-здравословно. 
Авокадото трябва да е добре узряло, за да е вкусно. За да проверите, притиснете го леко. Авокадото не бива да е твърдо, а еластично. Кората трябва да е плътна, без петна и вдлъбнатини. 
image

Освен сурово, авокадо може да се използва като съставка на различни салати, предястия, основни ястия, сосове, десерти и т.н. Авокадото се консумира сурово, защото термичната обработка промена вкуса му и то леко нагарча. Костилката, ако се посади веднага, от нея израства красиво зелено растение.
Аз го използвам за закуска, като предварително пасирам вътрешноста на узрялото и меко авокадо, добавяйки  малко зехтин, сок от лимон и бяло сирене. Много е вкусно. Добре се съчетава с морски продукти, птиче месо и яйца.
В 100 гр. авокадо се съдържат 218 калории.











Гласувай:
15



1. iliada - Много го обичам!Благодаря ти за ...
05.02.2013 08:15
Много го обичам!Благодаря ти за поста ,Краси!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 982302
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930