Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2009 08:33 - Имотите ще поскъпват плавно
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 1018 Коментари: 0 Гласове:
0



Имотите ще поскъпват плавно imageПрез последната 1 година поради бързо задълбочаващата се икономическа криза и шока, който хората изживяха поради несигурността за доходите си, много от сделките с имоти не се случиха, коментират от Бългериан Пропертис.

Според експертите от компанията голямата част от потенциалните купувачи на имоти отложиха намеренията си за покупки на имоти за бъдещ период. „Ако продължават добрите новини за излизане от кризата, които чуваме все по-често напоследък, и ако се възвърне спокойствието на хората, голяма част от тези отложени покупки ще започнат да се случват през 2010 г.", смятат от агенцията за недвижими имоти.

Поради факта, че голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни за страната ни източници - чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина и т.н., оттам отчитат, че е възможно възстановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца същинското икономическо възстановяване на страната ни.

По прогноза на финансовия министър икономическото възстановяване ще започне от месец май 2010 г. „Това ще рече, че може би ни очаква още минимум половин година на спадащи цени и малък обем от сделки", се казва в анализ на Бългериан Пропертис - „Ще продължи да протича процес на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки, като това е пазарен механизъм на саморегулация".

Възстановяването на пазара, според агенцията ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно с качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите. За нарастване не можем да говорим в следващата 1 година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната, коментират от агенцията.

„Накратко казано, през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на следващата година можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните сделки с имоти", прогнозират от компанията.

„Важно е да подчертаем, че хората не бива да мислят за пазара на имоти като за нещо рухнало, като за тотален срив", уточняват от агенцията. „Напротив, имотен пазар ще има винаги, но няма да преживеем този скокообразен ръст и това стресово нарастване на цените от периода на бума. Пазарът е спокоен, дава своите добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано, а от 2010 г. и много по-добре регулирано надяваме се, да го направи".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5601974
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930