Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 18:24 - Най-глупавите грешки на кандидати за работа
Автор: mavericos Категория: Бизнес   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
0



Най-глупавите грешки на кандидати за работа image

Всички сме нервни по време на интервю за работа и това е нормално. Мениджъри разкриват пред портала Msn Careers за най-големите гафове, на които са били свидетели, докато са интервюирали кандидати за работна позиция.

Грешките са обобщени в осем категории, а репликите са взети от истински интервюта:

Лош отговор на въпроса „Защо искате да работите при нас?"

„Един 20-годишен младеж каза, че си търсел работа, защото вече шест месеца „си клател краката". Никога не казвайте това," съветва Дейна Бърн от компания за набиране на персонал.

И ние можем да добавим един пример - кандидат за редактор в наш сайт, заяви, че всъщност не знае точно за какъв сайт става въпрос, но нашата редакция била близо до дома му и за това подал CV-то си. Този отговор никак не ни впечатли.

Лоши маниери

- Звън на мобилен телефон. Случва се и в това няма нищо лошо. Това, което трябва да направите обаче е да се извините и веднага да натиснете бутона „отхвърли". Сред най-фрапантните грешки по време на интервю е да вдигнете телефона или дори да се загледате в дисплея, за да проверите номера.

- „Кога мога да започна?" - въпросът е твърде арогантен. Интервюиращият трябва да ви попита кога можете да започнете и тогава идва моментът, в който да се споразумеете по този въпрос.

- „Може ли едно кафе?" - В някои фирми биха предложили на кандидатите кафе, докато чакат реда си. Можете да си поискате нещо за пиене обаче, само ако ви попитат.

Мениджърка от американска компания пък разказва как по време на интервю, кандидатът отворил куфарчето си, извадил пакет бисквити и най-невъзмутимо започнал да си похапва, докато говорел.

Странно държание

„Най-странното нещо, което ми се случвало," споделя мениджър," е интервю с млад, образован кандидат, което вървеше доста добре. Изведнъж обаче, от чантата му изпадна включен диктофон. Оказа се, че той записва разговора и това силно ни отблъсна."

Прекалена нервност

Както казахме, нормално е да сте нервни, но нека това не си личи. Мениджъри споделят, че са имали случаи, в които кандидатите повтарят една и съща паразитна фраза по 100 пъти, като „Ами" или „И така".

Един HR специалист изтъква случай, в който кандидатката имала нервен тик и така клатела крака си, че цялото й тяло подскачало. Тъй като била квалифицирана, фирмата решила да отдаде този тик на напрежението и да й даде шанс. Оказало се, че дамата била една от най-разочароващите служителки.

Прекалено много информация

Президентът на компания Silicon Valley Human Resources казва как кандидат за работа му разказал, че бившият му шеф е наркоман и употребявал кокаин по време на работа, плюс една-две смешни случки около този факт. Първо, казва Ракел Гарсия, това беше прекалено много информация, от която ние не се интересувахме. Второ, никога не клеветете бившия си шеф или колеги - показва, че най-вероятно сте нелоялни и имате склонност да обвинявате други за собствените си неуспехи.

Други неуместни въпроси, задавани от кандидати са:

„Ще проверявате ли информацията от CV-то ми?"

„Правите ли тест за наркотици?"

Външен вид

„Една дама дойде с рокля с пайети и огромна капела, като обясни, че преди интервюто е имала фотосесия", казва мениджър.

На нас, както и на много други пък се е случвало, кандидатите да идват с осезаема миризма на алкохол. Чудихме се дали все още не е изтрезнял от предишната вечер или просто започва деня си с концентрат, но и в двата случая, не правеше много добро впечатление. 

Неподготвеност

Задължително преди да отидете на интервю трябва да се поинтересувате от фирмата, за която кандидатствате. Благодарение на интернет търсачките това няма да ви отнеме много време. Лошо впечатление прави репликата „Ами всъщност, нямам представа с какво точно се занимавате".

Има някои стандартни въпроси, които винаги се задават на интервю и няма да е зле предварително да решите как ще им отговорите. Един такъв е „Какво знаете за нашата фирма".

Ваша задача е и да прецените дали искате да работите в съответната фирма или не. Много забавно ни стана, когато съшият онзи кандидат, който каза, че подал молба при нас, защото сме близо до дома му, попита „Ами в тази криза аз от къде да съм сигурен, че фирмата ви няма да фалира след 2 месеца?" Кой би наел, човек, който е така ниско мотивиран и не вярва в успеха на фирмата, от която уж иска да стане част. Не е нужно интервюиращият да ви напомня, че не ви е карал да кандидатствате насила, а вие сами сте си подали резюмето.

Със сигурност ще ви попитат и "Имате ли някакви въпроси?" Първият въпрос, който един кандидат за работа при нас зададе бе: "Кога ще мога да изляза в отпуска?" Избягвайте тази реплика. 

Компромати в интернет

Ако в профила ви във Facebook или Myspace има ваши пиянски или еротични снимки, добре е да направите страницата си лична. Ако добавяте ваши колеги обаче, ще трябва да се отървете от тези снимки. Американска HR мениджърка разказва как е решила да потърси повече информация за кандидатка, която се представила много добре на интервюто. Тя била почти решена да я наеме, докато не попаднала на страницата й в Myspace. Самата страница била лична и работодателката не могла да я отвори, но било достатъчно да види какво потребителско име си е избрала тя. А то било толкова нецензурно, че не можем да го публикуваме.






Тагове:   кандидати,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5583895
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031