Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2009 19:00 - Kои легенди в технологичния сектор са без образование?
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 2637 Коментари: 0 Гласове:
0



Kои легенди в технологичния сектор са без образование?    
Ако мислите, че общото между технологичните лидери на нашето време е диплома от престижен колеж, това съвсем не е така. Най-известните технологични лидери като Бил Гейтс, Стив Джобс, Лари Елисън и Майкъл Дел със сигурност са гении, но не до такава степен в академично отношени.

Общото между тях е, че всички са напуснали колежа преди да го завършат.

Стив Джобс

image

Малко хора знаят, че иконата в света на технологиите Стив Джобс всъщност не е успял да завърши колеж. През 1972 г. завършва гимназията Хоумстед в Калифорния и се записва в Reed College в Портланд Орегон. Едва един семестър по-късно се отказва от образованието си.

През 1976 г. Джобс основава Apple заедно със Стив Возняк, който също е напуснал колежа, в гаража на семейството си в Лос Алтос, Калифорния. По това време Джобс е на 21 години.

Бил Гейтс

image

Най-богатият човек в света Бил Гейтс напуска университета Харвард преди да го завърши. Гейтс, който изкарва 1590 точки от 1 600 възможни на SAT теста си, е приет в Харвард през 1973 г.

В Харвард той и съученикът му от училище Пол Алън работят по версия на езикът за програмиране BASIC за първия микрокомпютър MITS Altair. Две години по-късно през 1975 г. Гейтс решава да напусне университета, за да основе Microsoft, която впоследствие става една от най-големите софтуерни компании в света.

През 2007 г. обаче Бил Гейтс получава почетна степен от Харвард.

Майкъл Дел

image

Докато учи в Тексаския университет в Остин, Майкъл Дел основава компютърна компания наречена PC"s Limited в стаята на общежитието си.

Деветнадесет годишният по това време Дел решава да напусне колежа, за да управлява PC"s Limited, която по-късно става Dell Computer Corp, и в крайна сметка Dell Inc.

Производителят на компютри Dell в момента е петата най-голяма щатска технологична компания по приходи.

Пол Алън

image

Подобно на приятеля си Бил Гейтс, Пол Алън също напуска Вашингтонския университет през 1975, за да участва в изграждането на софтуерния гигант Microsoft.

Алън напуска Microsoft през 1983 г. след като става ясно, че страда от болестта на Ходжкин. Богатството на Алън в момента се оценява на 10.5 млрд. долара. Microsoft в момента съставлява 25% от състоянието му.

Инвестиционният портфейл на Алън в момента включва големи дялове в DreamWorks Animation SKG, Digeo, Oxygen Media, притежание на недвижими имоти и повече от 40 други компании.

Алън също така притежава два спортни отбора, както и една от най-големите частни яхти в света.

Лари Елисън

image

През 1977 г. Елисън инвестира 2 000 долара, за да основе Oracle Corporation. Oracle е с две години по-млада от конкурента Microsoft и излиза на борсата един ден преди нея през 1986 г. Днес състоянието на Елисън възлиза на 22.5млрд. долара, според списание Форбс.

Елисън е лицензиран пилот и притежава няколко необичайни летателни апарата. Той също така е известен с екстравагантния си начин на живот и има яхта за отдих, построена специално за него.

Марк Зукерберг

image

Най-младият в този списък е основателят на Facebook Марк Зукерберг. Докато учи в Харвард през 2004 г., Зукерберг основава социалната мрежа Facebook в общежитието си.

Скоро след това той решава да напусне университета, за да ръководи сайта. Първоначално Facebook е замислен като сайт за студенти, впоследствие става отворен за всички през 2006 г. Петгодишният сайт днес има над 300 млн. потребители по цял свят.

През 2008 г. „Форбс" оцени стойността му на 1.5 млрд. долара. Рецесията обаче намали състоянието на Зукерберг с 600 млн. долара.

Джери Янг

image

Друг участник в този списък е основателят и бивш CEO на Yahoo Джери Янг. Докато следва в Станфорд през 1994 г., Янг заедно с приятеля си Дейвид Файло създава уебсайт, който получава името `Yahoo!" през 1995 г. В същата година двамата напускат университета и отлагат докторантурите си за неопределен период от време.

През ноември 2008 г., Янг напусна поста като главен изпълнителен директор на компанията. Отказът на предложението за придобиване от страна на Microsoft и провалената рекламна сделка с Google породиха недоволството на акционерите.

Майк Худак

image

В списъка на успелите в технологичния сектор, които нямат висше образование, попада и Майк Худак, който дори не е завършил гимназия. Худак е основател и CEO на blip.tv, хостинг платформа за създатели на дигитално видео съдържание. Blip в момента се подкрепя от компании за рисков капитал, между които и Bain Capital Ventures.

Преди създаването на Blip, Худак е работил като за Националната хокейна лига.



Тагове:   образование,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5583973
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031