Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 19:00 - Поставят под въпрос законите на Нютон за гравитацията
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
1



Поставят под въпрос законите на Нютон за гравитацията image
 
image  image  image В центъра на галактики учени се натъкнаха на изненадващи взаимодействия между видима и тъмна материя с неизвестен произход и това ги накара да се питат дали тъмната материя наистина съществува и дали законите на Нютон за гравитацията не трябва да бъдат оспорени, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Тези наблюдения в различни галактики внесоха нов елемент в теорията, защитавана досега от малко учени, които предлагат коригиране на законите за гравитацията в космоса. Галактиките се завъртат толкова бързо, че звезди би трябвало да се отскубнат от тях заради центробежните сили.

Според законите на Нютон гравитацията намалява много бързо с увеличаване на разстоянието. Следователно в периферията на галактиките, далеч от плътната им сърцевина, гравитацията е много слаба.


Масата на видимите звезди не е достатъчна, за да обясни констатираното движение на звезди и газове. За целта е нужно далеч по-голямо количество материя. Астрономите предполагат, че видимата материя на галактиките е обградена от хало от тъмна материя с неизвестен произход, която съответства на липсващата огромна маса. Близо 90 на сто от материята, която ни обгръща, вероятно е с неизвестен произход.

Видимата и тъмната материя изглежда са в интимно взаимодействие помежду си, сякаш тъмната материя "знае" как точно видимата материя е разпределена в галактиките, заяви астрономът Беноа Фаме от Астрономическата обсерватория в Страсбург и института по астрономия към университета на Бон, Германия. Или тъмната материя съществува, но взаимодейства с видимата материя по начин, който не разбираме, или има промяна в гравитацията - това са двете възможни обяснения на откритието ни, допълни той.

Втората хипотеза, според която с нарастване на разстоянието гравитацията намалява по-бавно в сравнение с формулировките в законите на Нютон, бе съставена през 1983 г. от Мордехай Милгром от института "Вайцман" в Израел.


Тагове:   въпрос,   Нютон,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600801
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930