Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 14:00 - Intel с процесори от ново поколение. Следваме закона на Мур
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 1248 Коментари: 0 Гласове:
0



Intel продължава да следва закона на Мур
image

image
Процесори от ново поколение показа компанията по време на световния форум за разработчици в Сан Франциско

image

Бъдещите процесори Atom, Core и Xeon, както и системите на един чип (SoC) ще направят компютрите по-малки, по-умни и по-лесни за употреба, заявиха висши мениджъри от Intel на провеждащия се в момента световен форум за разработчици в Сан Франциско.

Законът на Мур, според който броят на транзисторите в интегралните схеми се удвоява на всеки 18 месеца, ще продължи да действа, благодарение на новите 32- и 22-нанометрови производствени технологии. Така например, Intel за първи път ще интегрира графика в някои от своите бъдещи процесорни чипове.

Бързото увеличаване на броя на транзисторите и инструкциите на процесора направи възможно интегрирането на все повече възможности в чипа. Това доведе и до много иновации в цялата индустрия, а печеливши са потребителите, посочи Шон Малоуни, изпълнителен вицепрезидент и генерален директор на Intel Architecture Group.

Процесори от ново поколение – Westmere и Sandy Bridge

На форума в Сан Франциско Малоуни показа РС с процесор Westmere, което работи забележително бързо при изпълнение на прости, ежедневни задачи като уеб сърфиране с отваряне на множество прозорци.

Westmere е първият 32-нм процесор на Intel, който освен това интегрира графична матрица. Чипът поддържа технологиите Intel Turbo Boost technology и Hyper-Threading и добавя нови AES инструкции за криптиране и декриптиране.

Масовото производство на Westmere ще започне през четвъртото тримесечие на годината.

Междувременно Intel подготвя 32-нм процесори, известни под кодовото име Sandy Bridge. Те ще включват процесорно и графично ядро, както и схеми за ускоряване за изчисления с плаваща запетая, видео и мултимедийни приложения.

Шон Малоуни демонстрира работата на система, базирана на Sandy Bridge, с познати видео и 3D приложения. Мениджърът показа също парче силиций от бъдещия графичен копроцесор Larrabee. Ключови разработчици вече са получили системи за разработка на базата на новия чип.

Larrabee разчита на програмируемостта на архитектурата на Intel, като разширява съществено възможностите за паралелна обработка. Първият продукт е планиран за следващата година. Потребителите ще изпитат впечатляващи визуални изживявания с РС-тата, базирани на този продукт, обеща Intel.

Малоуни демонстрира в реално време версии на популярната игра “Quake Wars: Enemy Territory”, изпълнявани на Larrabee и чипа от следващо поколение за гейминг ентусиасти Gulftown, който ще носи марката Core.

Близо 3 милиарда транзистора на чип

Intel непрекъснато следва Закона на Мур, подчерта Боб Бейкър, старши вицепрезидент и генерален директор на групата по технологии и производство в компанията. За първи път в света Intel демонстрира ключовия 22-нм технологичен процес в SRAM памети и логически тестови интегрални схеми.

SRAM Array с капацитет 364 милиона бита включва 2,9 милиарда транзистора и клетки с площ 0,092 квадратни микрона. Това са най-малките SRAM клетки в работещи интегрални системи, обявени до този момент, посочиха от Intel.

22-нанометровите тестови чипове са направени по технология “high-k metal gate” от трето поколение. За първи път технологията беше въведена в 45-нм процесори на Intel, от които компанията вече е продала над 200 милиона броя.

Intel обяви и уникална 32-нм технология за система на един чип (SoC), която намалява рязко потреблението на енергия, за да удължи живота на батериите на мобилни телефони и други продукти.



Тагове:   ново,   Intel,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5602944
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930