Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2009 21:12 - Чудо! Япония ще прави космическа електростанция.
Автор: mavericos Категория: Технологии   
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове:
0



Чудо! Япония ще прави космическа електростанция

image
Японските корпорации Mitsubishi и IHI разработват съвместен проект, чиято задача е създаване на мощен космически генератор на електроенергия.

Планира се в проекта да се вложат 21 млрд. долара (2 трилиона йени).

Според плановете през следващите 30 години на орбита около Земята ще бъде изведен генератор, който постоянно ще произвежда електричество, а то ще се предава на Земята, се казва в съобщение, публикувано на сайта на Роскосмос, пише РИА Новости.

Проектът се ръководи формално от Mitsubishi Heavy Industries, но в изследванията и разработките са включени 16 японски промишлени и научни компании.

Главната задача на проекта е създаването до 2013 година на нова технология, която ще позволи предаването на електричество от Космоса на Земята без проводници.

Теоретично това е възможно с помощта на микровълни, но как ще стане на практика, още не е ясно.

"Сега звучи като научна фантастика, но космическата генерация на основата на фотоелектрически панели може да бъде много значим алтернативен източник на енергия, когато ресурсите на изкопаемите горива се изчерпат", казва директорът на Института по енергетика и икономика на Япония – Кенцуке Канеико.

Компаниите планират разработването на технология, позволяваща в орбита да бъде изведена станция с мощност 1 гигават. За това в орбита трябва да бъдат изпратени и слънчеви батерии с площ 4 квадратни километра.

Получаването на космическа енергия се планира да стане не по-късно от 2040 година.

Експертите смятат, че за разлика от наземните слънчеви батерии, космическите ще могат да генерират ток денонощно.

Освен това космическите панели няма да се влияят от лошото време, а попадащите върху тях преки слънчеви лъчи ще позволяват на батериите да генерират 3-4 пъти повече електричество, отколкото наземните им аналози.

Кенеико засега се затруднява да каже каква ще е стойността на космическата електроенергия, но смята, че 1 гигават ще е достатъчен за електроснабдяването на около 294 хиляди домакинства.

Планира се панелите да се намират на орбита на височина 36 хил. км над Земята. В Япония смятат, че такова извеждане ще е най-скъпо от всички възможни, но точно то ще бъде най-ефективно.

Космическата електростанция ще бъде авариен източник, който ще захранва най-важните правителствени, военни, медицински и телекомуникационни мощности.

Освен това науката и космическите технологии ще се развиват и към 2040 хората сигурно ще създадат батерии, способни да генерират стотици пъти повече електроенергия, отколкото съществуващите панели.

Японската космическа агенция JAXA смята през 2015 г. да пусне малък тестов спътник, който ще представлява миниатюрна електростанция.

Планира се върху нея да се разработят най-сложните моменти от проекта.


Тагове:   чудо,   япония,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5599340
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930