Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2010 15:06 - Как беше разбит държавният финансов контрол
Автор: mavericos Категория: Политика   
Прочетен: 1332 Коментари: 0 Гласове:
0



Как беше разбит държавният финансов контрол

Разбиването на финансовия контрол даде възможност за злоупотреби

image

Януари 2006 г. Новото правителство на тройната коалиция - БСП, НДСВ и ДПС, обявява реформа в структурата на финансовия контрол в публичния сектор. Тя се извършва чрез три нови закона, които съответно са приети малко по-късно. Преди това е старателно рекламирана и представена на обществото, общините и засегнатите. Тя е част от подготовката на България за влизане в Европейския съюз няколко месеца по-късно и трябва да отговори на ангажиментите в преговорния процес по глава 28 "Финансов контрол". Ключовата дума е "Децентрализация".
 

Децентрализацията
Само месеци след това вече е ясно, че новата система не функционира. Критиките са много. С промените се създава Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ). Тя замества Държавния финансов контрол, наследен за кратко от АДВФК (Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол). С това от структурата й са извадени над 1200 одитори, които са изпратени по министерства и общини. Част от тях обаче са съкратени от системата, други напускат сами. В министерствата и общините са създадени звена за вътрешен одит. Малко след осъществяването на реформата се появяват и първите обвинения за назначаване на свои хора. Това се случва включително в министерствата, където се появяват одитори от определени части на страната, като личи зависимост между "квотата", от която е министърът, и регионът, от който се привличат хора.

Клинична смърт
Така физически се осъществява децентрализация, но резултатът е пълно омаломощаване на системата. АДФИ започва да действа по сигнал и няма ресурса да извършва такъв обем проверки, както преди. Техният брой пада наполовина, а няма годишни планове за извършването на финансови проверки, а в агенцията са останали по-малко от 100 души. В същото време експертите към отделните ведомства са с ограничени възможности и не могат да действат независимо. Те са служители на хората, чиито злоупотреби трябва да разкриват. Работата им се свежда до това да правят годишните отчети на ведомствата, които после пращат във финансовото министерство. Към всичко това Сметната палата продължава да бъде със силно ограничени функции и правомощия. През пролетта на 2006 г. е сключено споразумение между Сметната палата и Министерството на финансите, чиято цел е именно сътрудничеството за подобряване на държавния финансовия контрол. Според това споразумение целта може да бъде постигната чрез "обмяна на информация" и "организация на семинари".

Как неуспехите се пишат успехи
Въпреки че са напълно наясно със състоянието на нещата, в продължение на повече от три години до края на мандата си управляващите не предприемат нищо. Нито правителството, нито Министерството на финансите в частност. Не само това. През 2009 г. кабинетът приема последния си доклад за състоянието на вътрешния одит в публичния сектор. В него е посочено, че финансовото управление и контролът се подобряват. И сигурно на хартия е било така според събраните от министерството на Пламен Орешарски годишни отчети на ведомства и общини. В които никой не проверява верността на записаното.


източник: pari.bg



Тагове:   как,   контрол,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584487
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031