Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2009 12:03 - ДПС 100% манипулира мюфтийството, смятат от мюсюлманския съвет
Автор: mavericos Категория: Политика   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
0



ДПС 100% манипулира мюфтийството, смятат от мюсюлманския съвет
image
Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи
 

Не сме съгласни с тезата на ДПС и кликата около Мустафа Алиш Хаджи за съществуването на някаква верска нетърпимост или противопоставяне.

Висшият мюсюлмански духовен съвет категорично ще се противопостави на поредния опит за дестабилизация и уронване на престижа на държавността и съдебната система от страна на уличени в престъпления самозвани духовни лидери на мюсюлманите у нас, каквито са групата около Мустафа Алиш Хаджи.

Това заявиха на пресконференция представители на Висшия мюсюлмански духовен съвет.

Те представиха декларация, с която искат да привлекат вниманието и да информират управляващите за незаконността на самозвания Мустафа Хаджи.

Настоява се още да се прекрати намесата на Турция в делата на мюсюлманското вероизповедание, както и прокуратурата да не допусне извършването на нови престъпления от този кръг хора.

От ВМС обявиха, че Извънредната Национална мюсюлманска конференция, насрочена за 31 октомври, на Главното мюфтийство, е незаконна.

Според тях конференцията на Мустафа Хаджи е с конкретна подкрепа на държавни институции на Турция, както и забранени ислямистки фондации.

На пресконференцията алармираха, че ще бъде направен пореден опит обществото да се манипулира от нарушили закона и многократно осъждани ръководители на мюсюлманското изповедание.

По думите им тези хора умишлено насаждат верска нетърпимост под ръководството на турски дипломати.

От ВМС предупреждават, че групата на Мустафа Хаджи е опасна за националната сигурност и има връзка със скрит ислямски фундаментализъм. Те представиха и съдебни документи, с които подкрепят тезата си.

„Приближените на Мустафа Хаджи могат да отидат на село да копаят картофи, но не могат да претендират да ръководят законно Главното мюфтийство", коментира началникът на кабинета на Недим Генджев Николай Панков.

Той обясни, че Мустафа Хаджи и секретарят Хюсеин Хафъзов са обвиняеми за изготвяне на държавен документ с невярно съдържание.

Панков обясни, че става въпрос за фалшив Устав и фалшиви подписи на делегати, с които регистрират извънредна конференция, проведена през април 2008 г.

В последствие започва досъдебно производство, след което САС доказва, че избраните по време на тази конференция членове на Висш мюсюлмански съвет са нелегитимни.

По думите на Николай Панков обаче присъдата все още не е обявена заради забавяне на експертизите, назначени да определят дали подписите са истински.

От Висшия мюсюлмански духовен съвет обаче са убедени, че Мустафа Хаджи ще бъде признат за виновен, независимо от забавянето. Те посочиха, че прокуратурата е консервативна система и призоваха магистратите да осъществят превенция, а не „да се движат след събитията".

„Съдебната система е консервативна, тя когато взима един акт, може да мине през ада, но този акт не може да бъде изменен.
Когато българският съд каза, че Мустафа Хаджи не може да бъде главен мюфтия, защото актовете му са заличени, няма как да просъществува дълго време", убеден е Николай Панков.

Като своя основна цел те определиха предпазването на държавата от спекулациите на Мустафа Хаджи и кръга около него, както и да информират държавниците, за да не могат те „да бъдат въвлечени в този шантаж".

"От 130 години имаме Българска държава и от също толкова години имаме Главно мюфтийство в България.
Една група хора успешно открадна самоличността на Главното мюфтийство", категорично заявиха от Висшия мюсюлмански духовен съвет.
Те са убедени и че, „ДПС 100% експлоатират една религиозна институция".

Николай Панков обяви, че срещу 17 кмета от ДПС се водят досъдебни производства във връзка с фалшиви подписи на протоколи. Същите мерки са предприети и срещу 12 районни мюфтии, стана ясно по време на пресконференцията.

Причината е, че дори примерно и в населени места, в които няма молитвени домове, се представят протоколи, че след петъчна молитва се е провело събрание.
На тези събрания са били четени прокламации на партийни лидери. Протоколите за събранията са подписвани от представители на местната администрация, обясниха още от Висшия мюсюлмански духовен съвет.

„Ако това се докаже по законен път, (което се бави близо година и половина заради обема от процедури по досъдебното производство срещу представителите на въпросната местна администрация - бел. ред.), това ще е доказателство, че те са много далеч от мюсюлманската вяра", обясни областният мюфтия на Смолян Ариф Караибрахимов.

Във връзка с предупрежденията, че групата на Мустафа Хаджи е опасна за националната сигурност, от Мюсюлманското сунитско ханефитско изповедание са се обърнали и към председателя на комисията за контрол на ДАНС Иван Костов.

В декларацията до него се съобщава за множество „провокации на етническа основа и религиозно разпалване на вражда и противопоставяне", както и за дипломатическата намеса на Турция.

Споменава се и за „обсебване на местната власт" (относно регистрацията на МДС от братя Юзеирови - бел. ред.).
Те алармират и за „факти и обстоятелства в обществената дейност на Мустафа Хаджи, които са системно прикривани и оправдани от прокуратурата, следствените органи и ДАНС", като тук се визира конкретно името на бившия председател на Софийски градски съд Светлин Михайлов.

Относно отстраняването на нелегитимните членове на съвета Панков обяви, че няма да има физическо насилие, както по време на разделението на синода.
„Подобен цирк, който се разигра с вкарването на един синод в друг в мюфтийството няма да се случи. Духовенството никога не е било разделено", категоричен е той.





Тагове:   ДПС,   съвет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5603273
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930