Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2009 19:38 - САЩ, Великобритания и Франция искат достъп до тайния ирански ядрен обект
Автор: mavericos Категория: Политика   
Прочетен: 1176 Коментари: 0 Гласове:
0



САЩ, Великобритания и Франция искат достъп до тайния ирански ядрен обект

image


САЩ, Великобритания и Франция настояха за непосредствен достъп до тайния ядрен обект, разкрит от Иран, повишавайки значително конфронтацията с Техеран заради опасенията, че иранците разработват атомни оръжия, предаде АФП.

В спешно организирано обръщение към медиите в кулоарите на икономическия форум на Г20 в Питсбърг, Пенсилвания, американският президент Барак Обама, френският президент Никола Саркози и британският премиер Гордън Браун заплашиха с твърди санкции, ако Иран не допусне в секретния завод за обогатяване на уран инспекции на Международната агенция за атомна енергия МААЕ.

"Очакваме незабавно разследване на МААЕ на тази обезпокоителна информация и доклад до борда на директорите на," каза Обама, като определи новооповестения ядрен обект като "директно предизвикателство" към международните правила за неразпространение.

Той посочи, че на срещата между Иран и преговарящите с него водещи държави (петте постоянни страни-членки на Съвета за сигурност и Германия) на 1 октомври в Женева, Ислямската република трябва да е готова за пълно сътрудничество с МААЕ или ще се изправи пред понататъшна изолация.

Обама заяви, че тайният обект се изгражда от няколко години в планина в близост до град Ком, на 160 км южно от Техеран. Иран вече разполага с един завод за обогатяване на уран в Натанц.

"Размерът и конфигурацията на обекта са несъвместими с мирна (ядрена) програма," предупреди Обама.

"Съществуването на този обект подчертава продължаващото нежелание на Обама да изпълни задълженията си съгласно резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и изискванията на МААЕ."

"Иранското правителство трябва да демонстрира сега действията си, мирните си намерения или ще му бъде потърсена отговорност пред международните стандарти и международно право."

По-рано от МААЕ обявиха, че на 21 септември Иран е изпратил писмо, за да информира агенцията, "че нов завод за обогатяване на уран се строи в момента в страната", каза в изявление говорителят на МААЕ Марк Видрикер.

Британският премиер Гордън Браун заяви, че възстановяването на завода ще "шокира и разгневи" международната общност, а френският президент Никола Саркози предупреди, че Иран ще се изправи пред по-строги санкции до декември, ако не предприеме нищо.


Тагове:   обект,   Великобритания,   сащ,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600110
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930