Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 12:22 - Обмислят данъчни стимули за електромобилите в България
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 3356 Коментари: 0 Гласове:
0



Обмислят данъчни стимули за електромобилите в България


image

Министерство на икономиката и туризма ще обмисли варианти за стимулиране на покупката и употребата на електромобили. Във ведомството вече е създадена работна група, която да разработи мерки за развитие на електромобилите в България. Това стана ясно на международната конференция за електромобили като предизвикателства на новата мобилност в София.

Целта на нашите усилия е да превърнем това в интегриран пакет от политики, които да подпомогнат тази иновативна индустрия, отбеляза икономическият министър Трайчо Трайков. Задължение на правителствата и местните власти е да подпомогнат навлизането на електромобилите на пазара, каза той.

Изчисленията на автомобилните производители показват, че около 80 процента от шофьорите преминават дневно по около 60 километра, предимно в градски условия. Това осигурява подходяща база за развитие на електромобилната индустрия. Увеличаването на пробега и намаляването на времето за зареждане, както и изграждането на зареждаща инфраструктура са основните предизвикателства пред индустрията. В момента електромобилите могат да изминават средно до 200 км с едно зареждане на батериите. Пълното зареждане отнема около 6 часа при мрежа от 220 волта.

Тим Армитейдж, директор на компания, която се занимава с инфраструктурни и пилотни проекти за електромобили, коментира в интервю за Дарик стимулиращите методи на различните правителства в Европа за разпространение на електромобили. „Различните държави намират различни стимули, в зависимост от проблемите, които се стремят да разрешат. Някои градове, които искат да запазят екологичното си равновесие, предоставят за шофьорите на електромобили възможност за паркиране в централните части като паркингите за тях са дори безплатни. Но тук тематиката е деликатна, тъй като ако в една страна се разшири употребата на електрически автомобили, то тя ще започне да губи приходите от данъци за горива”, каза той.

Има предложение до Столичния общински съвет за безплатно паркиране на електромобили в районите на „синя зона”. Това съобщи за Дарик заместник-кметът по транспорта в София Любомир Христов. По думите му предложението вероятно ще се приеме до края на месеца и от началото на март ще е вече факт.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600224
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930