Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2010 17:45 - Русия иска една трета от собствеността на АЕЦ ”Белене”
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1482 Коментари: 0 Гласове:
0



Русия иска една трета от собствеността на АЕЦ ”Белене”
image

Най-късно до пролетта на следващата година България трябва да вземе решение за АЕЦ „Белене" и да подпише с руската страна споразумение за създаване на проектна компания за централата. Това съобщи пред български медии в Москва генералният директор на държавната руската ядрена корпорация „Росатом" Сергей Кириенко. Ако този срок не бъде спазен, изпълнителят по проекта - „Аромстройекспорт", ще пренасочи готовото оборудване за „Белене" за друг ядрен проект и Русия няма да иска да стане акционер в българската централа, обясни Кириенко. По думите му по време на посещението на руския премиер Владимир Путин в София по-рано този месец Москва е представила искането си за акционерен дял в АЕЦ „Белене", като обсъжданият вариант е Русия да участва с между 30 и 40 процента в бъдещата проектна компания. Шефът на „Росатом" призна, че все още има риск АЕЦ „Белене" да не се случи.

Русия няма да свали цената на АЕЦ "Белене" до исканата от българското правителство сума от 5 милиарда евро, категоричен бе директорът на „Росатом" Сергей Кириенко. Той изчисли, че реалната цена на централата е не по-малко от 6,7 милиарда евро, която при двустранните преговори е била смъкната до около 6,4 милиарда евро. Ако Русия направи още компромиси в тази посока, проектът ще се строи на загуба, обясни Кириенко.

„Най-тежкото и най-сложно изискване, поставено към нас от господин Бойко Борисов, беше да превърнем тази променяща се цена въз основа на инфлацията в една твърда цена. Ние дълго мислихме по този въпрос, доста не ни харесваше това изискване на българското правителство, но в края на краищата приехме това изискване. Това не е търговски пазарлък, където става дума за 5, 10 или 20 млрд., а това е въпрос на сметки и калкулации, така че цената от 5 млрд. е безсмислена и никой няма да я обсъжда", каза шефът на „Росатом".

АЕЦ „Белене" е изключително напреднал проект, като голяма част от оборудването му вече е произведено, посочи Кириенко. Ако българската страна продължава да бави решението си за проекта и след пролетта на следващата година, то това оборудване ще бъде предоставено на друга страна - Китай или Турция, а България ще трябва да плати много повече, ако го поръча на по-късен етап, обясни шефът на Росатом. По-думите му централата ще се изплати за близо 19 години и след това още поне 40 години ще носи печалба, тъй като на Балканите се очаква дефицит на електроенергия в следващите години. Според сметките на Кириенко, ако първият бетон на „Белене" бъде излят през септември 2011-а, то първият реактор на централата ще заработи през 2016-та година. Директорът на „Росатом" обяви, че Русия преговаря за 30-40 на сто дял в АЕЦ „Белене", но няма да се съгласи на по-малко от 25 на сто участие.

„Убеден съм в рентабилността на проекта „Белене" и съм готов и сме готови до 100 процента да станем акционери в този проект, но не съм сигурен, че ще ни позволят това да стане", каза той.

Кириенко припомни, че за „Белене" има заявен интерес от западноевропейски инвеститор, както и от съседните на България страни Сърбия и Македония. Според шефа на „Росатом" проектът е много добър и на Русия ще й бъде много мъчно, ако трябва да го изостави.

„Тежко е, трудно е да се преговаря с българското правителство. Затова има такъв риск", каза Кириенко.

На 30 ноември Сергей Кириенко ще посети София, където се очаква да се срещне с премиера Бойко Борисов, за да продължат преговорите за АЕЦ „Белене". Тогава трябва да стане ясно колко точно ще струва изграждането на атомната електроцентрала.

Според "Росатом", ако България се откаже от проекта, ще трябва да плати 1 милиард евро неустойки.






Тагове:   АЕЦ,   „белене”,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584269
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031