Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 00:41 - Съоснователят на Microsoft Пол Алън съди технологични гиганти за патенти
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 2133 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Съоснователят на Microsoft Пол Алън съди технологични гиганти за патенти

image



Съоснователят на Microsoft Пол Алън заведе дело срещу няколко технологични гиганта заради нарушаване на патенти на компанията Interval Licensing, която той създава през 90-те години на миналия век, съобщи BBC.

Делото е заведено срещу Apple, Yahoo, Facebook, Google, eBay и шест други фирми с твърдението, че те са използвали без право уеб технологии, първоначално разработени от Interval Licensing.

Патентите са ключови за начина, по който работят електронната търговия и интернет търсачките, се посочва в аргументите.

От Google, Facebook и eBay незабавно обявиха, че ще се борят срещу обвиненията.

„Това дело срещу някои от най-иновативните компании в Америка отразява една неуместна тенденция за опити за конкуренция в съдебната зала вместо на пазара”, е коментарът на Google. Говорител на Facebook определя действието като „изцяло неоснователно”.

„Ключови технологии”

В делото, заведено в съд във Вашингтон в петък, от Interval настояват за обезщетение и преустановяване на нарушаването, според компанията, на патентите й.

Четирите основни патента включват използването на уеб браузъри за откриване на информация; осведомяване на потребителите кога определени артикули, които представляват интерес за тях, са налични; както и възможността изскачащи прозорци (pop-up) с реклами, борсови котировки, актуализиране на новини или снимки да се появяват на монитора, докато потребителят е зает с друга дейност.

От компанията твърдят също, че са помогнали за финансирането на външни проекти, включително проучвания на Лари Пейдж и Сергей Брин, които са довели до появата на Google.

Другите компании, срещу които е заведено делото, са AOL, YouTube, Netflix, Office Depot, OfficeMax и Staples.

От Interval не посочват точна сума за обезщетение, но говорител на компанията е коментирал пред BBC, че това ще бъде „определено с развитието на въпроса”.

Алън съосновава Microsoft с Бил Гейтс през 1975 г., а по-късно през 1992 г. създава Interval. В най-успешния й период за компанията работят над 110 учени, физици и програмисти. Алън е на 37-мо място в класацията на списание Forbes на най-богатите хора в света.



Тагове:   Microsoft,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600278
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930