Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 19:14 - Чехия прие нов закон за наркотиците – най-либералният в Европа
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 2541 Коментари: 1 Гласове:
0



Чехия прие нов закон за наркотиците – най-либералният в Европа

image

Чехия прие нов закон за наркотиците, който е сред най-либералните в Европа и който я превръща в рай за "любителите" на марихуана, кокаин и екстази.

Освен с 15 грама марихуана, из улиците на Прага можете да се разхождате спокойно още с един грам кокаин, грам и половина хероин, четири хапчета екстази и четири грама хашиш, без да ви заплашва затвор, съобщи Deutsche Welle.

Допустимата лична доза надвишава три пъти тази в Холандия, където само притежаването на до пет грама марихуана не се наказва, а всички твърди наркотици са забранени.

Дрогата като движеща сила

Новият чешки закон разбуни духовете и предизвика разнообразни дискусии, включително и остра критика, пише Дойче веле. Като основен аргумент в своя защита властите изтъкнаха, че наркопристрастяването е здравословен, а не криминален проблем.

Освен това новата норма създава повече сигурност. „По този начин поставяме ясни граници на понятието „лична доза”. Така всеки ще знае точно какво е допустимо и какво – не”, обяснява чешката министърка на правосъдието Даниела Коварова.

В Холандия правилата също са точно определени: само лица над 18 години могат да купуват и пушат до 5 грама марихуана в лицензирани кафенета. В Чехия обаче продажбата все още остава наказуема. Няма определени места, откъдето може да си купите леки наркотици. Търговията се извършва само „на черно”. „Създадохме новия закон, за да улесним потребителите, а не дилърите”, поясняват властите.

Много от гражданите и туристите все пак се надяват, че в бъдеще и това може да се промени. През 2009 туризмът в Чехия отбеляза голям спад, но новата наредба обнадеждава търговците.

„Тъй като се намираме на стратегическо място, очакваме голям приток от млади хора както от Източна, така и от Западна Европа”, споделя собственик на нощно заведение в Прага. Местен полицай обаче допълва: „Но не се заблуждавайте – новият закон не легализира наркотиците, а просто повишава толерантността към тях”.

Как е по света?

В повечето държави няма точно зададени норми за лична доза. В Германия не ви заплашва затвор, ако ви хванат с леки наркотици за лична употреба. Всеки съдия лично решава дали конфискуваното количество може да се определи като лична доза, или вече е с търговски характер. Но дори ако съдията го прецени като лична доза, пак няма да се измъкнете съвсем безнаказано. Трябва да платите парична глоба и да положите общественополезен труд.

Законите са почти еднакви в повечето държави от Европейския съюз. България също е неясно какво количество се смята за лична доза.

Решението взимат органите на реда. В Китай, Иран и повечето страни от Арабския свят наказанията са много по-тежки. Употребата на всички видове наркотици се наказва със затвор, а търговията – много често със смъртна присъда.




Тагове:   Чехия,   нов,   наркотиците,


Гласувай:
0


Вълнообразно


1. razkazvachka - да им е честито -
14.04.2010 11:17
нещастници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584499
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031