Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 18:45 - Премиерът Борисов с първата си голяма корупционна афера прехвърлена на Жена му!
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 2053 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.03.2010 22:42


Премиерът Борисов с първата си голяма корупционна афера прехвърлена на Жена му!

image

Премиерът с първата си голяма корупционна афера

В началото на годината стана ясно, че СИБанк ще разпространява винетните стикери в следващите четири години, от което ще спечели около 50 млн. лева. Още преди настоящото правителство да встъпи в длъжност, през СИБанк минаваше голяма част от държавните вземания. Например плащанията на данъци и осигуровки стават през СИБанк, като за пенсионните осигуровки, които са в размер на 13 лв., всеки платец дава комисионна на банката от по 3,50 лв. всеки месец. Други държавни дейности, с които се занимава банката, са обслужването на граничните пунктове в цялата страна, където освен че изпълнява държавната поръчка, СИБанк събира и комисиона от по 5 евро на автомобил и 10 евро на автобус или тежкотоварен камион.

Ако сте извършили нарушение и от КАТ са ви наложили глоба, ще трябва да отидете в първия клон на СИБанк и да се разплатите там. Изобщо през годините СИБанк се е превърнала в нещо като агенция по вземанията и замества държавата в редица нейни задължения срещу скромна комисиона и непрестанен поток от държавни пари, които минават през нея.

Председател на Надзорния съвет на СИБанк е жената, с която премиерът Бойко Борисов живее на семейни начала, Цветелина Бориславова. Освен ръководния пост в банката Бориславова притежава и 18% от акциите в нея.

И ако тези факти не бяха проблем при предишните управления, които също засипваха СИБанк с апетитни държавни поръчки, то днес участието на Бориславова в управлението на банката представлява най-грандиозния конфликт на интереси, който се е случвал в България от началото на прехода. На фона на този конфликт на интереси премеждията на Румяна Желева пред евродепутатите изглеждат като детска игра.
Конкурсът за разпространението на винетките пък се оказа първата откровена корупционна сделка на правителството на Борисов, в която, както и при правителството на Станишев, основна роля изигра агенцията „Пътна инфраструктура“.

През декември за спечелването на държавната поръчка се състезаваха три дружества – „Лукойл“ на Валентин Златев в обединение с Холдинг „Пътища“ на Васил Божков, СИБанк в съдружие с охранителната фирма „ВИП Секюрити“ и държавното дружество „Български пощи“. В условията, записани от организаторите на конкурса, трябваше да спечели този, който предложи най-ниска цена за изпълнение на услугата. Веднага след обявяването на победителя започнаха и скандалите около сделката, защото се оказа, че най-ниска цена предлага сдружението между „Лукойл“ и „Холдинг Пътища“, а не СИБанк, както биха желали от Агенция „Пътна инфрастуктура“. Веднага след подаването на офертите сдружението между „Лукойл“ и Холдинг „Пътища“ беше дисквалифицирано, защото през последната година „Лукойл“ е инкасирал загуба, а не печалба. Този важен критерий в изискванията обаче се появи, след като бяха подадени офертите. Така в конкурса да се конкурират със СИБанк останаха само „Български пощи“, които са собственост на държавата и за да не създават допълнителни проблеми на Борисов и Бориславова чинно бяха подали по-висока цена от тази на СИБанк.

След дисквалифицирането си Холдинг „Пътища“ и „Лукойл“ започнаха да обжалват конкурса, което спря разпространението на винетките през януари и нанесе щети на държавния бюджет в размер на няколко дестки милиона лева.
Изненадващо в средата на януари Васил Божков и Валентин Златев се отказаха да обжалват и великодушно оставиха Цветелина Бориславова да спечели и тази държавна поръчка. Великодушието на Златев и Божков обаче при всички случаи има цена и тя ще бъде платена не от Борисов и от жена му, а от българските данъкоплатци. В тази връзка в близките месеци вероятно ще станем свидетели на други държавни поръчки, спечелени от дружества, в които участват двамата олигарси.

И ако нагласените конкурси и договорките между правителството и едрия бизнес, който в по-голямата си част е такъв именно заради държавните поръчки, които изпълнява, са нещо познато, то конфликтът на интереси, в който участва премиерът Борисов, е нечуван дори в държава като България.
Този конфликт на интереси се случва, докато във Варна тече конкурс за директор на театъра, защото досегашната директорка е женена за един от актьорите и въпреки че изпълнява задълженията си съвестно, е принудена да подаде оставка заради това, че попада под ударите на закона за конфликт на интереси. Подобни случаи са масово явление и в българските училища, където учителски семейства, при които единият от съпрузите е директор, са принудени или да се разведат фиктивно, или този, който заема ръководна длъжност, да се оттегли от поста си.

Българските медии (с малки изключения) не намераха за скандално случилото се около СИБанк, а ако Борисов искаше да излезе чист от тази ситуация, просто можеше да не обявява никакъв конкурс и да предпочете държавата сама да изпълни задължението си по събирането на приходите от винетните стикери, така както се случва в редица европейски държави. Това можеше да се случи, ако задачата беше възложена директно на държавното дружество „Български пощи“, което за разлика от СИБанк има изградена мрежа от клонове в цялата страна, включително и в най-малките населени места. Другият изход за Борисов беше да каже на жена си да не участва в този конкурс.

В случая той и скандалната Агенция „Пътна инфраструктура“ предпочетоха да продължат политиката на предишното правителство и да обявят нагласен конкурс, който да бъде спечелен от близки до тях фирми. В тази връзка ще припомня, че същата агенция в края на миналата година възложи държавна поръчка за снегопочистване на фирма „Биндер“, заради която по време на управлението на Сергей Станишев избухна скандалът „Батко и братко“, а вследствие на това ЕК лиши България от стотици милиони евро от еврофондовете. Припомням последното за онези, които все още си мислят, че обещаната от Борисов генерална промяна вече е дошла.



Тагове:   МУ,   афера,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600108
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930