Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2010 20:20 - ЕС дава 2,3 млрд. евро за 43 енергийни проекта
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1293 Коментари: 0 Гласове:
0



ЕС дава 2,3 млрд. евро за 43 енергийни проекта включително и в България
image

Европейската комисия одобри 43 мащабни енергийни проекта, които ще имат значителен принос за икономическото възстановяване на ЕС, като в същото време ще подобрят сигурността на енергийните доставки чрез изграждането на трансгранична инфраструктура. С решението Комисията отпуска 2,3 млрд. евро за 31 газопроводни проекта и за 12 електроенергийни проекта.

Сред проектите са и газопроводът Набуко, за който ще се дадат 200 млн. евро, миждусистемната газова връзка Стара Загора-Димитровград-Комотини, за която се дават 45 млн. евро и междусистемната газова връзка България-Румъния, за който се дават 8929000 евро.

Това е второто финансово решение в рамките на пакета за икономическо възстановяване, който възлиза на почти 4 млрд. евро. Това е и най-голямата сума, отпускана до момента от ЕС за изграждането на енергийна инфраструктура. „Планът на ЕС за възстановяване представлява „интелигентна инвестиция“ — краткосрочен стимул, насочен към постигането на дългосрочни цели. Инвестициите в жизненоважна инфраструктура не само ще стимулират икономиката и заетостта, но и ще допринесат за осигуряването на отопление и електроенергия в домовете на гражданите на ЕС, дори и в случаите на прекъсвания на доставките.

Извлякохме поука от неотдавнашната газова криза, която е една от причините за нашето решение да бъде отпусната значителна финансова помощ за нови проекти за изграждане на енергийна инфраструктура“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. „Никога преди това Комисията не е одобрявала толкова голяма сума за енергийни проекти. Одобрихме важни проекти, които ще допринесат за изграждането на по-интегрирана европейска енергийна мрежа, която ще осигури трансграничен обмен на гъвкави енергийни потоци в рамките на Европейския съюз. За постигането на европейските цели по отношение на енергията и климата са необходими големи и рискови инвестиции в инфраструктура, резултатите от които се очакват в дългосрочен план.

Проблемът е, че поради икономическата конюнктура в момента, съществува опасност тези проекти да се забавят. Сега е моментът Европа да изиграе важна роля в подкрепата на тези проекти”, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. С днешното решение на Комисията се отпускат 910 млн. eвро за 12 проекта за свързване на електроенергийни системи и 1 390 000 000 евро за 31 проекта за изграждане на газопроводи. Одобрените днес проекти ще спомогнат за изпълнението на мащабни инвестиционни проекти, за които е имало риск от голямо забавяне вследствие на спада на икономическия растеж.

ЕС ще съфинансира до 50 % от тези проекти, като по този начин ще допринесе за увеличаване с максимум 22 млрд. евро на инвестициите в частния сектор. През следващите 18 месеца организаторите на проекти ще получат 2,3 млрд. евро. Одобрените проекти за изграждане на електроенергийна и газопроводна инфраструктура са показателни за енергийните приоритети на ЕС.

Приоритетите включват нуждата от изграждането на по-добри взаимосвързани системи в държавите-членки на ЕС, както и да се намали изолацията на по-отдалечените райони, като например трите балтийски държави, Ирландия и Малта. Освен това одобрените проекти потвърждават необходимостта от по-голяма сигурност на доставките на газ, като се подкрепят проекти за обратен поток в 9 държави-членки, както и проектите Набуко и Галси, с които се цели диверсификация на вноса на газ. Тези инвестиции ще допринесат за насърчаването на заетостта и ще позволят на голям брой малки предприятия в строителния сектор и сектора на услугите да оцелеят. Те ще осигурят по-надеждни доставки на енергия за милиони потребители, особено в случай на кризисна ситуация с доставките. През март 2009 г.

Европейският съюз предвиди 3,98 млрд. евро за подпомагане на икономическото възстановяване на Европа. След като на 9 декември 2009 г. Комисията одобри финансиране за проектите за улавяне на въглерода и за проектите за вятърноенергийни системи с морско разположение, бюджетът за енергийни проекти съгласно Европейската програма за енергийно възстановяване е усвоен на 97 %. Комисията ще изготви доклад, който ще бъде представен пред Европейския съвет през март 2010 г.


Тагове:   дава,   млрд,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5603288
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930