Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2010 17:33 - Желева изпързаля Барозу и Борисов
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
0



Желева изпързаля Барозу и Борисов image

Българският кандидат за еврокомисар за хуманитарната помощ и реагирането при кризи Румяна Желева се оказва една от основните пречки пред сформирането на новата Европейска комисия. Така могат да бъдат обобщени информациите, които се разпространяват от световните информационни агенции. А като причини се посочват неяснота относно управлението на бившата й фирма Глобал Консулт и цитираната от някой източници от европейския парламент некопетентност по някои от въпросите, които са били задавани по същество на Желева по време на изслушването в Европарламента на 12 януари вечерта.

В електорнния вариант на британския ежеднвеник Financial Times пише, че Желева е издържала 3 часа  „въртене на шиш" от Зелените и либералите в ЕП за финансовите й дела. Вестникът припомня, че по време на изслушването евродепутатът Антония Първанова е обвинила Желева в лъжа.

Според Financial Times председателят на Еврокомисията Жозе Барозу трябва да излезе с позиция за конфликта на интереси на българския кандидат за комисар, след като късно снощи източници от комисията „Развитие" в ЕП съобщиха, че са изпратили на председателя на ЕК писмено искане да предостави още информация и да даде оценка по проблема.

Днес министър-председателят Бойко Борисов, заяви: „Разчитам г-жа Желева да е направила това, което законът повелява, ако не е - няма да получи моята подкрепа. Аз отговарям за нейните качества, за това, че съм я представил там и да има политическа воля зад нея. Оттам нататък всичко е нейна сметка. Ако тя се е съгласила да отиде еврокомисар, трябва да си подготви документите."

Това е реално първото разграничение на Борисов, след като вчера стана ясно, че след проверка в Търговския регистър Румяна Желева е продала фирмата си "Глобал Консулт" за 5000 лева. Решението, под което Желева се е подписала като едноличен собственик, е с дата 9 април 2009-та година. По това време сегашният министър на външните работи е евродепутат.

Политическото напражение след провала на Желева ескалира и Европейската народна партия (ЕНП) беше принудена да засили защитата на един от кандидатите си - Румяна Желева. ЕНП премина в контраатака и поиска преразглеждане на кандидатурата на словашкия представител - социалистът Марош Шефчович. Според разпространената от ЕНП декларация през януари 2005 г. Шефчович, който тогава е бил посланик на страната си в ЕС, заявил, че ромите "експлоатират словашката социална държава".

Марош Шефчович е социалист и настоящ комисар по образованието, като е номиниран за заместник-председател на ЕК, отговарящ за връзките между институциите в екипа на Жозе Мануел Барозу за 2009 и 2014 г.

Много любопитни подробности от биографията на Желева се появиха във интернет. Първите видими политически занимания на Желева са в партията на Кръстьо Петков „Обединен блок на труда" (ОБТ), регистрирана през май 1997 г., където Желева е изпълнителен секретар. На тази партия според решение на СГС и публикувано в ДВ бр.56 от 15.07.1997 г. председател е Кръстьо Петков, а зам.-председател е проф. Румен Георгиев. Кръстьо Петков, който от 1990 до 1997 г. е председател на КНСБ, е бил агент на Разузнавателното управление на Генералния щаб на МНО с псевдоним „Еленков" и е депутат от Коалиция за България начело с БСП в 39-тото Народно събрание.

И още. С проф. Румен Младенов Георгиев освен по партийна линия Румяна Желева работи през 1997 г. и в „МЗК Европа-Живот" АД. Тогава тя е член на Надзорния съвет на застрахователното му дружество. Проф. Георгиев е бил съветник на Валентин Церовски, когато е министър на МРРБ в управлението на НДСВ. Валентин Церовски бе отстранен заради скандал с покупка на апартамент с участието си в „Международна застрахователна компания Европа-Живот"-АД.

В същата застрахователна компания пътищата на Румяна Желева се пресекли и с добрия й бургаски познат и съдружник - Калин Рогачев, който по това време е началник на кабинета на министър Церовски, а по-късно при тройната коалиция е зам.-министър на МРРБ, огато министър е Асен Гагаузов.

Румяна Желева и Калин Рогачев се познават от немската езикова гимназия в Бургас. По-късно общият им път минава през приватизационен фонд „Труд и Капитал" АД и през Международна застрахователна компания „Европа-Живот" АД и от съвместния им бизнес в „Глобал Консулт" ООД от 2001 г. до 24 август 2007 г., когато Желева е вече е евродепутат.

По същото време частният бизнес и високият държавен пост, който заема Калин Рогачев - зам.-министър на МРРБ, са несъвместими и бизнесът се поема от Румяна Желева.


По-късно се разбра, че натискът над България да оттегли кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар се увеличава, след като председателят на групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) в Европейския парламент Мартин Шулц критикува остро премиера Бойко Борисов по въпроса.

Информирах председателя на комисията Жозе Мануел Барозу, че освен сериозните слухове и обвинения за финансови нередности около Румяна Желева, моята група е на мнение, че тя не е достатъчно подготвена за предлаганата й работа, заяви Шулц.

Сега той трябва да помисли в тази насока и да си извади необходимите заключения, съветва още председателят на ПЕС българския премиер.

Освен кандидатурата на Желева, Шулц коментира и казаното от Борисов, че леви европейски депутати сеят раздори в Брюксел, с думите, че „бивш бодигард на бивш комунистически диктатор няма право да ни атакува по подобен начин"




Тагове:   Желева,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5602737
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930