Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2010 16:03 - Иран обяви ултиматум за ядрената си програма. Става напечено!
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 822 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01.2010 16:21


Иран обяви ултиматум за ядрената си програма  

imageИран предупреди, че до края на месеца западните държави трябва да приемат предложеният план за обмен на ирански нискообогатен уран или страната самостоятелно ще започне да произвежда ядрено гориво.

Това заяви министърът на външните работи на Иран Манушер Мотаки, цитиран от АП.
Даваме им ултиматум. Остава им един месец - до края на януари", допълни Мотаки.

Обогатеният до 20% уран е необходим на Иран, за да работи техеранския научно-изследователски реактор. В момента обаче иранските технологии позволяват да се обогатява урана само до 3,5%.

Въпреки това, дори ако Техеран започне работа по производство на гориво незабавно, вероятно ще минат години преди да може да овладее технологията за превръщане на уран, обогатен до ниво от 20 на сто за производството на гориво.

САЩ, Франция и Русия са обезпокоени, че ако развият технологиите си, иранците ще могат да използват суровината за създаване на ядрено оръжие.
Затова през октомври миналата година те предложиха на Иран да изнесе по-голямата част от урана, с който разполага, за частично дообогатяване в Русия, Турция или други западни страни.

Предупреждението на Иран обаче е израз на незачитане решенията на МААЕ и втвърдяване на позицията по отношение на проблемния въпрос с ядрената програма на страната.

Припомняме, в началото на декември миналата година президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви, че усилията на западните страни да спрат развитието на иранската ядрена програма не са се увенчали с успех, но Иран може да произвежда сам урана, който му е необходим за функционирането на изследователския реактор.

По-рано Техеран обяви че има намерение да построи още десет нови завода за обогатяване на уран.
Правителството нареди моментално да се започне със строителството на пет от тях. Тези заводи ще бъдат аналогични на вече построения ядрен обект в Натанз.

Реакцията на иранското ръководство е поредицата от отговори на гласуваната резолюция на МААЕ, която осъжда тайното строителство на втори завод за обогатяване на уран в град Кум.
Резолюцията призовава Иран да даде гаранции, че няма да строи други ядрени обекти, а вторият завод „Форду" да бъде спрян.

Преди това Иран отхвърли предложението на атомната агенция, съгласувани с шесторката по преговорите към СС на ООН за споразумение да внася обогатен уран от Русия и Франция.



Тагове:   иран,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584119
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031