Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2009 19:03 - В Швейцария се провежда референдум за минаретата на джамиите
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1475 Коментари: 1 Гласове:
0



В Швейцария се провежда референдум за минаретата на джамиите image
В Швейцария днес се провежда референдум, на който жителите на Конфедерацията ще се произнесат относно забраната за изграждане на минарета към местните джамии.

Идеята за референдума се заражда в градчето Лангентал, в кантона на Берн през 2006 г. Мюсюлманската общност в това спокойно населено място с 15 000 души жители внася молба за разрешение за издигане на минаре над местната джамия. Председателят на общността Муталип Караадеми изтъкнал като аргумент, че идеята му дошла, след като в градчето бил открит "разкошен сикхски храм".

Разрешението за построяване на минарето е издадено и довежда до многобройни молби за строеж и на други минарета на джамии в страната. В резултат мнозина в Швейцария започват да се чувстват застрашени, казва Патрик Фрьодигер, общински съветник в град Лангентал и представител на популистката десница на Швейцария - Швейцарска народна партия, известна още като Демократичен съюз на центъра. Фрьодигер припомня, че в Корана минарета не се споменават и че хиляди джамии по света изобщо нямат такива.

Противниците срещу минаретата от градчето Лангентал и околните райони се обединяват в движение, наречено "Стоп на минаретата". То постепенно се разраства и прераства в инициативата "Против строителството на минаретата", подкрепяна от Швейцарска народна партия, както и от Федералния демократичен съюз /евангелистката десница на Швейцария/.

Инициативата приключва с подписка с 113 540 подписа в подкрепа на идеята за организиране на референдум. Веднага правителството на конфедерацията предупреждава, че референдумът е против човешките права и излага на опасност религиозния мир в страната.

Според министърката на правосъдието Евелин Видмер-Шлумпф подобен референдум само ще послужи на каузата на фанатиците.

Кампанията за референдума, произвеждан днес, включваше доста полемични елементи, например видеоигра "Атаката на минаретата". В нея се вижда как минарета едно след друго превземат пейзажа на заснежените швейцарски Алпи. В края на играта се чуваше напевният призив на мюезините.

След това се появява текстът: "Край на играта. Швейцария е превзета от минарета. За да не се повтори това, гласувайте на референдума на 29 ноември за забраната на минаретата", продължава всекидневникът.

Афишите за референдума, разлепени от неговите инициатори, също породиха полемика. На тях се виждаше швейцарското знаме, осеяно с минарета, наподобяващи на ракети. Федералните власти на страната се опасяваха, че този плакат може да породи недоволство в мюсюлманския свят и да се повтори кризата, предизвикана от датските карикатури на пророка Мохамед през 2006 г.

В градчето Лангентал, откъдето започна полемиката, в навечерието на референдума по балконите на сградите около местната джамия жителите са окачили национални знамена, за да покажат, че са против минаретата.

Кметът на града Томас Рюфенер заяви, че забраната на минаретата в страната няма да спомогне за общуването между местното население и имигрантите от мюсюлмански произход, нито ще спре имиграцията. Мнозина в страната са на същото мнение и смятат, че напрежението няма да отслабне след референдума, въпреки че вероятността на него да бъде отхвърлена забраната за строеж на минарета е голяма, съдейки по последните проучвания на общественото мнение.



Гласувай:
0



1. krotalka - Току що предадоха по новините на немската телевизия,
29.11.2009 19:08
че противниците на минаретата са спечелили. В Швейцария няма да се строят повече минарета!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5584549
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031