Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2009 11:14 - Над 25 жертви при инцидент с влак в Русия... няма българи!
Автор: mavericos Категория: Новини   
Прочетен: 1207 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 28.11.2009 11:17


Над 25 жертви при инцидент с влак в Русия... няма българи! image

Най-малко 25 души са загинали, когато пътнически влак, пътуващ от Москва за Санкт Петербург, дерайлира в петък вечерта на границата между Тверска и Новгородска област в Русия, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на министерството на извънредните ситуации на Русия.

На съвещание в Националния център за управление на кризисни ситуации министър Сергей Шойгу каза още, че ранените са около 100, а 18 души са в неизвестност. 

По предварителни данни, за влак №166 Москва-Санкт Петербург са били продадени 661 билета. Предполага се, че сред пасажерите има трима чужденци, предава Агенция Фокус.

Четири вагона на влака, са излезли от релсите в 20:34 часа снощи в участъка Алешинка-Угловка, съобщи пресслужбата на РЖД (руските държавни железници).

"За мястото на инцидента замина президентът на РЖД Владимир Якунин. Там работят служители на органите на реда, министерството на извънредните ситуации и медицински екипи", се казва в разпространеното снощи съобщение.

Разпознаването на телата на загиналите при катастрофата на бързия влак "Невски експрес" в Русия ще се осъществи в градовете Боровичи, Новгородска област и Бологое, Тверска област, каза представител на министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация.

Причината за инцидента с дерайлиралия "Невски експрес" в Русия още не е установена, съобщиха още от РЖД. Източник от регионалното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия каза по-рано, че електрозахранването на жп линията е прекъснало, което по думите му, може да е причинило катастрофата.

Първите съмнения за тероризъм се появиха, когато източник от руските служби за сигурност каза пред руските агенции, че дерайлирането може да е вследствие на нападение.

Actualno.com припомня, че на 13 август 2007 година срещу същия "Невски експрес" по направлението Москва-Санкт Петербург е извършен терористичен удар, при който бяха ранени повече от 60 души. В резултат на експлозия дерайлират няколко вагона на пътническия влак.

Машинистът на влака и някои от пътниците разказват, че са чули взрив непосредствено преди катастрофата. Под единия от вагоните на влака е открита дупка от експлозия с диаметър около 1,5 м.

Руската главна прокуратура съобщи впоследствие, че катастрофата на влака "Невски експрес" е резултат от терористичен акт. На метри от моста, до който стана инцидентът, бяха открити останки от самоделно взривно устройство в непосредствена близост да релсите.

Влаковата катастрофа в руската Новгородска област е станала "в резултат на външно въздействие", се казва в официалното съобщение, разпространено от руските държавни железници РЖД след инцидента.

За този курс на "Невски експрес" са били продадени 231 билета. Екипажът на композицията е бил от 20 души.

Влаковата катастрофа, в резултат на която бяха повредени около 700 метра от ж.п. линиите и в двете посоки на трасето, преустанови движението на десетки влакове по маршрута Санкт Петербург-Москва.

Експлозия, от каквато се предполага, че е дерайлирал пътническият влак „Невски експрес”, може да е избухнала под девети вагон, съобщи друг източник от руските силови структури.

"В девети вагон е имало взрив, но още не е известно с каква сила", каза представителят на силите за сигурност. По думите му броят на загиналите може да е повече от 25, каквато е информацията до момента.

По-рано пресслужбата на РЖД съобщи, че "една от версиите за причината за произшествието е взрив".

Лекарски екипи от Москва са пристигнали на мястото на инцидента с „Невски експрес” съобщи говорител на руското министерство на здравеопазването.

По думите му, екипите са снабдени с цялото необходимо оборудване и медикаменти за лечение на пострадалите.

Министърът на здравеопазването и социалното развитие на Русия Татяна Голикова е запознала руския президент Дмитрий Медведев с мерките, предприети за оказване помощ на пострадалите при дерайлирането на "Невски експрес", съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

По думите на Голикова, ранените в резултат на катастрофата са настанени в болници в Бологое, Вишний Волочек, Вигда и Боровичи.

„Болниците разполагат с всичко необходимо за оказване помощ на пострадалите,” уверила Голикова.

По нейна информация, на мястото на катастрофата работят повече от 20 екипа на "Бърза помощ", а в случай на необходимост броят на медиците може да бъде увеличен.

Президентът Медведев поръчал на здравния министър да държи ситуацията под контрол и задействал всички необходими ресурси за оказване на помощ на пострадалите в резултат на инцидента.

Руският президент Дмитрий Медведев е наредил на Федералната служба за сигурност (ФСБ) и руската главна прокуратура да разследват обстоятелствата около снощния инцидент с "Невски експрес".

"Директорът на РЖД Владимир Якунин е информирал държавния глава за катастрофата на жп линията Москва-Санкт Петербург и за мерките, предприети от РЖД за евакуация на пасажерите", съобщи пресслужбата на Кремъл.

„Държавният глава нареди на директора на ФСБ Александър Бортников и главния прокурор Юрий Чайка да проведат необходимите следствени действия и да осигурят разследване на причините за случилото се", казаха още от президентството.

Административни и издирвателни мероприятия се провеждат в момента в Тверска и Новгородска област във връзка с дерайлирането на "Невски експрес", съобщиха от федералния оперативен щаб на Националния антитерористичен комитет на Русия (НАК).

На 27 ноември НАК е задвижил оперативните щабове в двете области във връзка с катастрофата на пътническия влак по линията Москва-Санкт Петербург. Щабовете организират сили и средства за ликвидация и минимизация на последствията от инцидента, оказване на неотложна медицинска помощ и евакуацията на пострадалите.

"Оперативните щабове координират дейността на службите за бързо реагиране и органите на реда по организацията на комплекс от административно-режимни и оперативно-издирвателни мероприятия и други необходими мерки в района на произшествието и в двете области с цел установяване на причините за катастрофата", казаха още от НАК.

Към мястото на инцидента са изпратени спешно необходимите сили и средства на централните подразделения на министерството на извънредните ситуации, на здравеопазването и на транспорта, МВР и Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

Губернаторът на Тверска област Дмитрий Зеленин пристигна на мястото на инцидента с "Невски експрес" на границата с Новгородска област, съобщи неговият говорител Жана Ляпунова.

"Губернаторът пристигна спешно на местопроизшествието, за да се запознае лично със ситуацията. Към мястото на катастрофата се отправиха медицински екипи от Твер и областта", отбеляза Ляпунова.

Самолет на министерството на извънредните ситуации на Руската Федерация кацна на летище "Хотилово" в Новгородска област за евакуация на пострадалите в резултат на инцидента с дерайлиралия в Тверска област пътнически влак "Невски експрес". Той е оборудван с всички необходими медицински модули за транспортиране най-тежко пострадалите.

Влак с част от пътниците на катастрофиралия в Новгородска област "Невски експрес" пристигна в Санкт Петербург. В него са пътували и 25 от пострадалите при инцидента.

Влаковете между Москва и Санкт Петербург ще се движат по обходен маршрут след инцидента в петък вечерта, съобщиха от РЖД.

"Влаковете ще бъдат пренасочени по обходен маршрут", се казва в разпространеното от компанията съобщение.


В българското Посолство в Москва няма постъпила информация за пострадали българи при катастрофата на "Невски Експрес". Това съобщи за Aгенция Фокус Вера Шатилова, трети секретар на българската дипломатическа мисия в Москва. 

Към момента властите съобщават за 25 загинали при инцидента; няма информация дали сред тях има чужденци или всички са руснаци. 

За български граждани не ни е съобщено – каза Шатилова, която уточни, че е разговаряла и с българския консул, който пръв би получил информация от властите, в случай на пострадали българи.

Следствените действия се водят в окръг Санкт Петербург.



Тагове:   влак,   жертви,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mavericos
Категория: Новини
Прочетен: 5600082
Постинги: 2353
Коментари: 2437
Гласове: 2147
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930